Evo pravog razloga zašto trebate izvaditi prijenosno računalo iz putne torbe u zračnoj luci

245
pakiranje

Svatko tko je putovao zrakoplovom u posljednjih deset godina znat će koliko zračne luke mogu biti stresne. Niste otišli od kuće ranije koliko ste trebali. U ludoj žurbi da dođete do svojih vrata, čini se da sigurnosni pregled sve usporava. I da sve bude gore, susrećete se s izbirljivim zahtjevom: “Molim, izvadite prijenosna računala iz torbi”.

Ali kakve veze vaš laptop ima sa sigurnošću?

Dan koji je zauvijek promijenio putovanje avionom

Sigurnost u zračnoj luci dramatično se promijenila nakon terorističkih napada u SAD-u 11. rujna 2001. Prije 11. rujna mogli ste proći kroz osiguranje s ručnom torbom punom svega što vam može zatrebati za odmor, uključujući nož sa četiri oštrice. Doista, tako su napadači 11. rujna ukrcali svoje oružje. Nakon 11. rujna procesi skrininga diljem svijeta promijenili su se preko noći. U SAD-u, privatni zaštitari koji su primali minimalnu plaću zamijenjeni su federaliziranim programom s visoko obučenim sigurnosnim osobljem. Sve što se moglo smatrati oružjem je oduzeto. Diljem svijeta, putnici su iznenada morali skinuti cipele, pojaseve i gornju odjeću te izvaditi svoje telefone, prijenosna računala, tekućine i sve ostalo što bi moglo poslužiti kao dio improvizirane eksplozivne naprave.

To je trajalo nekoliko godina. Naposljetku su razvijene naprednije metode provjere za učinkovito identificiranje određenih prijetnji. Danas neke zemlje ne zahtijevaju skidanje cipela prilikom prolaska kroz osiguranje. Zašto onda ipak morate izvaditi prijenosno računalo?

Stroj kroz koji prolaze vaše torbe i uređaji je rendgenski aparat. Glavni razlog zbog kojeg morate izvaditi prijenosno računalo iz torbe je taj što su njegova baterija i ostale mehaničke komponente preguste da bi rendgenske zrake mogle učinkovito prodrijeti – pogotovo ako je sustav za skeniranje star. Isto vrijedi i za strujne kabele i druge uređaje poput tableta i kamera. S ovim predmetima u vašoj torbi, službenici sigurnosti ne mogu koristiti preglednu sliku kako bi utvrdili postoji li rizik. Morat će označiti torbu za fizičku pretragu, što sve usporava. Lakše je ako se prvo uklone svi uređaji.

Prijenosno računalo u torbi također može zaštititi druge predmete od pogleda koji mogu biti opasni

Zasebnim skeniranjem otkrivaju se njegove unutarnje komponente na zaslonu. U nekim slučajevima od vas se može tražiti da ga uključite kako bi dokazali da je stvarno ispravno računalo. Uz noviju tehnologiju skeniranja s više pogleda, službenici sigurnosti mogu torbu pregledati iz više kutova kako bi razlučili je li nešto prekriveno ili napravljeno da izgleda kao nešto drugo. Na primjer, ljudi su pokušali pomiješati dijelove pištolja s drugim komponentama u pokušaju da prođu kontrolu predane prtljage. Neke su zračne luke unaprijedile 3D skeniranje koje putnicima omogućuje da svoje torbe prođu kroz osiguranje bez potrebe da vade prijenosna računala. Ako se od vas ne traži da izvadite prijenosno računalo, to je vjerojatno zato što se koristi jedan od ovih skupljih sustava. Unatoč tome, jačanje tehnologije neće ukloniti kašnjenje uzrokovano provjerama u zračnim lukama.

Osim ako ne nađemo način da automatiziramo cijeli proces i pokrenemo ga uz minimalan ljudski nadzor, možete očekivati kašnjenja. Što je sa skenerima tijela?

Ali vaše torbe nisu jedina stvar koju pregledavaju sigurnosni službenici zračne luke

Vi ste također! Visoki okvir kroz koji prolazite je detektor metala. Njegova je svrha otkriti bilo kakvo oružje ili druge ilegalne predmete koji bi mogli biti skriveni ispod vaše odjeće. Detektori metala u zračnim lukama koriste neionizirajuće zračenje, što znači da ne emitiraju X-zrake. S druge strane, veći skeneri tijela vrsta su rendgenskog uređaja. Oni mogu biti aktivni ili pasivni ili kombinacija. Pasivni skeneri jednostavno otkrivaju prirodno zračenje koje emitira vaše tijelo i sve predmete koji bi mogli biti skriveni. Aktivni skeneri emitiraju niskoenergetsko zračenje kako bi napravili sken vašeg tijela, koji se zatim može analizirati.

Kroz kakav stroj prolazite ovisit će o tome gdje se u svijetu nalazite. Na primjer, jedna vrsta aktivnog tjelesnog skenera koji emitira X-zrake u takozvanoj “tehnologiji povratnog raspršivanja” naširoko se koristi u SAD-u, ali je zabranjen u Australiji i Europskoj uniji, gdje se može koristiti samo neionizirajuća tehnologija. Druga vrsta skenera emitira milimetarske valove niže energije, umjesto X-zraka, za snimanje putnika. Frekvencije milimetarskih valova smatraju se neionizirajućim zračenjem.

AI u našim zračnim lukama

Čini se da je umjetna inteligencija u posljednje vrijeme posvuda oko nas, a naše zračne luke nisu iznimka. Napredak u sustavima umjetne inteligencije promijenit će budućnost sigurnosti zračnih luka. Za sada, ljudski recenzenti moraju identificirati potencijalne prijetnje u skeniranim slikama. Međutim, što ako je napredna umjetna inteligencija osposobljena za to pomoću baze podataka slika?

Neke zračne luke već koriste napredne skenere za kompjutoriziranu tomografiju (CT) za izradu 3D slika visoke razlučivosti. U budućnosti bi ovu tehnologiju mogla dodatno poboljšati umjetna inteligencija kako bi se prijetnje otkrivale mnogo brže. Hipotetski, skeniranje bi se moglo koristiti i za ljude i njihovu prtljagu.

Izvor: Science Alert

Komentari