Evo kako možete preusmjeriti svoj mozak tako da se stvarno veselite ponedjeljku

103
ponedjeljak

Ako mrzite ponedjeljak, niste jedini. Nakon nekoliko dana odmora, mnogi od nas teško se vraćaju rutini i radnim obavezama. Možda čak imate strah i tjeskobu koji se uvlače u vikend u obliku “nedjeljnih strahova”.

Ne možete uvijek promijeniti svoj raspored ili obveze kako biste ponedjeljak učinili privlačnijim, ali možda možete “reprogramirati” svoj mozak da drugačije razmišlja o tjednu.

Naši mozgovi vole predvidljivost i rutinu. Istraživanja su pokazala da je nedostatak rutine povezan s padom dobrobiti i psihičkim problemima. Iako vikend najavljuje ležerno i ugodno vrijeme, naš mozak naporno radi kako bi se prilagodio ovoj nagloj promjeni rutine.

Dobra je vijest da se mozak ne treba previše truditi pri prilagodbi na vikend slobodu i nedostatak rutine. Međutim, druga je priča kada se vratimo manje ugodnim aktivnostima, poput popisa obaveza u ponedjeljak ujutro.

Jedan od načina da se prilagodimo promjenama nakon vikenda je uvođenje rutina koje traju cijeli tjedan i koje imaju moć učiniti naše živote smislenijim. To može uključivati gledanje vašeg omiljenog TV programa, vrtlarenje ili odlazak u teretanu. Korisno je raditi te stvari svaki dan u isto vrijeme.

Rutine poboljšavaju naš osjećaj koherentnosti, proces koji nam omogućuje da shvatimo slagalicu životnih događaja. Kada imamo ustaljenu rutinu, bila to rutina petodnevnog rada i dva slobodna dana ili svakodnevno obavljanje niza radnji, naši životi postaju smisleniji.

Još jedna važna rutina koju treba uspostaviti je rutina spavanja. Istraživanja pokazuju da održavanje dosljednog vremena spavanja može biti jednako važno za uživanje u ponedjeljku kao i trajanje sna ili njegova kvaliteta.

Promjene u obrascima spavanja tijekom vikenda pokreću društveni jetlag. Na primjer, spavanje kasnije nego inače i dulje tijekom slobodnih dana može izazvati neslaganje između vašeg tjelesnog sata i društveno nametnutih odgovornosti. To je povezano s višim razinama stresa u ponedjeljak ujutro.

Pokušajte se držati određenog vremena za odlazak u krevet i buđenje, izbjegavajte drijemanje. Također biste mogli stvoriti 30-minutnu rutinu “opuštanja” prije spavanja, isključivanjem ili odlaganjem digitalnih uređaja i vježbanjem tehnika opuštanja.

Hakiranje vaših hormona

Hormoni također mogu igrati ulogu u tome kako se osjećamo ponedjeljkom.

Na primjer, kortizol je vrlo važan višenamjenski hormon. Pomaže našim tijelima da kontroliraju naš metabolizam, reguliraju naš ciklus spavanja i budnosti i naš odgovor na stres, između ostalog.

Obično se otpušta oko sat vremena prije nego što se probudimo (pomaže nam da se osjećamo budnima), a zatim se njegove razine smanjuju do sljedećeg jutra, osim ako nismo pod stresom.

Pod akutnim stresom, naša tijela oslobađaju ne samo kortizol, već i adrenalin u pripremi za borbu ili bijeg. Tada srce ubrzano kuca, dlanovi nam se znoje i možemo reagirati impulzivno. Ovo je naša amigdala (malo područje u obliku badema u bazi našeg mozga) koja otima naš mozak. Stvara superbrzu emocionalnu reakciju na stres čak i prije nego što naš mozak uspije obraditi i razmisliti je li to bilo potrebno.

Ali čim budemo mogli razmišljati – aktivirajući moždani prefrontalni korteks, područje našeg razuma i izvršnog mišljenja – ovaj će odgovor biti ublažen, ako ne postoji stvarna prijetnja. To je stalna borba između naših emocija i razuma. To nas može probuditi usred noći kada smo previše pod stresom ili zabrinuti.

Stoga se ne treba čuditi da su razine kortizola, izmjerene u uzorcima sline osoba koje rade puno radno vrijeme, obično više ponedjeljkom i utorkom, a najniže razine zabilježene nedjeljom.

Kao hormon stresa, kortizol varira dnevno, ali ne dosljedno. Radnim danima, čim se probudimo, razina kortizola raste, a varijacije su obično veće nego vikendom.

Da bismo se borili protiv toga, moramo prevariti amigdalu trenirajući mozak da prepozna samo stvarne prijetnje. Drugim riječima, moramo aktivirati naš prefrontalni korteks što je brže moguće.

Jedan od najboljih načina da to postignete i smanjite ukupni stres su aktivnosti opuštanja, osobito ponedjeljkom.

Jedna od mogućnosti je svjesnost, koja je povezana sa smanjenjem kortizola. Provođenje vremena u prirodi još je jedna metoda – izlazak vani prvi u ponedjeljak ili čak za vrijeme ručka može značajno utjecati na to kako doživljavate početak tjedna.

Dajte si vremena prije nego što provjerite telefon, društvene medije i vijesti. Dobro je pričekati da se vrh kortizola prirodno smanji, što se događa otprilike jedan sat nakon buđenja prije nego se izložite vanjskim stresorima.

Slijedeći ove jednostavne savjete, možete istrenirati svoj mozak da vjeruje da radni dani mogu biti (gotovo) jednako dobri kao vikend.

Izvor: Science Alert

Komentari