Evo kada ove godine treba raskititi bor, nije na Sveta tri kralja kako mnogi misle i rade

125
božić

Mnogi ljudi imaju običaj raskititi bor na Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, iako zapravo božićno vrijeme traje sve do blagdana Krštenja Gospodinova. To pada na prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja, što je ove godine 7. siječnja.

“Bogojavljanje ili Sveta tri kralja blagdan je s početka 3. stoljeća, ali je povijesno stariji od Božića. Slavi se svake godine 6. siječnja, znači objavljenje Boga ljudima, a osnovno značenje blagdana da je Bog došao spasiti baš sve ljude svijeta, koje simboliziraju tri mudraca koji su se došli pokloniti Novorođenome Isusu, Spasitelju i Otkupitelju svijeta” pojašnjavaju u Župi Svete Klare.

Spremili smo bor, ugasle su svjećice, polako je s blagdanima iščeznuo duh božićnog vremena, vraćamo se svakodnevnim poslovima. Blagdanom Isusova krštenja na Jordanu završava božićno vrijeme a počinje vrijeme kroz godinu. Blagdan Kristova krštenja je priprava za naše putovanje po stazama liturgijske godine da bismo znali živjeti kao Božja djeca i dostojno slaviti druga Božja otajstva, po kojima nam stiže punina spasenja i posvećenja”, pojašnjeno je na portalu katoličkih teologa Vjera i djela.

Komentari