Elektronički turistički vodić grada Zagreba

123

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s tvrtkom Navigo Sistem d.o.o., izdala je putni vodič AdriaGUIDE Zagreb koji se učitava u GPS uređaj, a služi za pregledavanje informacija i navođenje na posjetitelju zanimljive točke grada Zagreba.

To je elektronički turistički vodič koji korisnicima omogućuje detaljno, jednostavno, brzo i pregledno obilaženje raznih zanimljivih destinacija. Pod destinacije se podrazumijevaju POI točke (engl. Point Of Interest) ili točke interesa, koje su zanimljive različitim kategorijama korisnika. Svaka točka sadrži kratki opis, fotografiju, lokaciju s točnim koordinatama te kontakt informacije (adresu, broj telefona, broj faksa, web i e-mail adresu), kao i druge parametre potrebne kako bi korisnik ovog vodiča pronašao sebi zanimljivo odredište za razgledavanje i dobio potrebne informacije o njemu. Odabirom točke na uređaju može se prikazati gdje se točka nalazi na karti te odmah napraviti navođenje na tu točku.

Vodič je jednostavan za korištenje na GPS uređaju, a sadrži 200 točaka. Točke interesa su podijeljene po kategorijama. Osnovne kategorije su: znamenitosti, kultura, smještaj, gastro, zabava, sport i rekreacija, servisne informacije i turistički informativni centri. Ako posjetitelja zanima npr. kulturni dio grada, odabere kategoriju „kultura“ i na uređaju će se prikazati popis točaka, npr. muzeja i njihove slike, a pomoću tekstualnog opisa ima mogućnost detaljno upoznati o kakvom se muzeju točno radi, njegovo radno vrijeme i dr. te na osnovu toga zaključiti uklapa li se pojedina točka u posjetiteljev plan posjeta gradu. Pritiskom na tipku GPS uređaja može se napraviti navođenje do te točke pomoću satelitskog GPS sustava. Na samom GPS uređaju može se odabrati želite li da navođenje bude motornim vozilom (GPS će do odredišta voditi vodeći računa o dozvoljenim smjerovima, jednosmjernim ulicama, pješačkim zonama i dr.) ili pješice (direktno najkraćim putom). Velika prednost vodiča je što korisnik sam odabire vrijeme svog obilaska, ne ovisi o nikome i sam određuje koje će točke i kojim redoslijedom razgledavati. Putni vodič podržava više jezika pa ga mogu koristiti i posjetioci iz drugih zemalja. AdriaGUIDE – Zagreb izrađen je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Komentari