Duhovita kampanja u borbi protiv iznenadnog zastoja srca

71
: Provokativna i duhovita kampanja pokazuje da ruke mogu spašavati živote © Verein Puls
Provokativna i duhovita kampanja pokazuje da ruke mogu spašavati živote © Verein Puls

Grad Beč je u suradnji s udrugom za borbu protiv iznenadnog zastoja srca „Puls“ predstavio novu kampanju kojom želi osvijestiti svoje sugrađane kako je svaki život jednako važan te kako sam pojedinac može doprinijeti spašavanju života. U središtu su kampanje ruke – instrument za reanimaciju koji uvijek imamo sa sobom, a sama kampanja na duhovit i pomalo provokativan način pokazuje što sve naše ruke mogu. Odnosno, svaka osoba može pomoći. Pritom je važno brzo djelovati.

Vjerojatnost za preživljavanje u slučaju srčanog zastoja svake se minute smanjuje za deset posto

Pružanje prve pomoći jednostavno je objašnjeno, ističu iz udruge „Puls“. Potrebno je nazvati hitnu pomoć, snažno pritiskati sredinu prsnog koša osobi koja ima zastoj srca i upotrijebiti što je prije moguće jedan od 1.200 javnih defibrilatora.

Kampanja za borbu protiv iznenadnog zastoja srca © Verein Puls
Kampanja za borbu protiv iznenadnog zastoja srca
© Verein Puls

Grad Beč sustavno radi na povećanju broja javnih mjesta s defibrilatorima koji su dostupni svim građanima. Također, sva policijska i vatrogasna vozila kao i službe spašavanja te zgrade javne uprave u Beču opremljene su defibrilatorima, a raspolažu i školovanim osobljem.

Grad Beč još od 2013. uspješno realizira mnogobrojne projekte u okviru borbe protiv iznenadnog zastoja srca. Jedna od inicijativa bilo je i postavljanje desetak defibrilatora u nekorištene telefonske govornice 2020. godine.

L.B.

Komentari