Dokumentarni film Ines Jokoš „Izlazite li vanka?“ pobjednik 17. Festivala prvih

220

Zagreb, 18. listopada 2019. – Dodjelom nagrada i poetskom večeri završen je 17. Festival prvih – smotra dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Ovogodišnje izdanje obilježila je velika posjećenost i bezbroj raznovrsnih događanja: izložba radova pristiglih na temu nestalna ljubav, predavanja, filmske projekcije, performansi, radionice te glazbeni happening.

Odlukom tročlanog stručnog žirija, kojeg su činili sociolog Krešimir Zubčić, doktorandica na studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Ana Fazekaš i stručna suradnica za marketing Centra KNAP Lucija Duda, kratki dokumentarni film Ines Jokoš „Izlazite li vanka?“ proglašen je pobjednikom 17. Festivala prvih.

„Film je intimistički prikaz života dvoje starijih građana grada u kojem su snimani filmski spektakli poput Igre prijestolja i Robina Hooda, u kojem su boravile zvijezde svih veličina i o kojem se gotovo sve zna… I dok hodaju tako oslonjeni jedan o drugoga po skliskim ulicama Dubrovnika, oko njih se događa masovni turizam, spektakl, a oni su ovdje i neprimjetno klize prema staračkom domu. Kamera prodire u njihovu svakodnevicu i prati ih kao dva duha, relikta prošlosti, koji se ogoljuju pred nama i nude se da ih vidimo.“ – stoji u obrazloženju ove nagrade.

Krešimir-Zubčić-i-predstavnik-autorskog-tima-filma-Izlazite-li-vanka
Krešimir Zubčić i predstavnik autorskog tima filma Izlazite li vanka

Žiri u istom sastavu dodijelio je posebno prizanje radu Mornari se drže kopna Lene Rihnovski smatrajući kako je riječ o odvažnom tekstu koji žustrim potezima skicira zasićeni ljubavni sudar dvoje ljudi. …Osobitu kvalitetu ovome radu, kojemu je sidrište u poetici ecriture feminine, daje činjenica da je riječ o rukopisu u plutom obloženoj bilježnici, u kojoj autorica nadasve spretno poentira prepoznatljive i doista opipljive doživljaje koji prožimaju kratku, ali intenzivnu epizodu, punu neposredne strasti, nedorečenosti, neizrečenih pitanja i nesigurnih nada, koje se rasplinjavaju u bjelinu stranica koje pripovijest tek treba ispisati

Nagrada-za-Lenu-Rihnovski_Ana-Janjatović-Zorica-
Nagrada za Lenu Rihnovski – Ana Janjatović Zorica

Rad autorice Nine Šegović „Relationship interference“ nagrađen je najboljim od strane publike koja je u ovom koloritnom gif.-u prepoznala dijelove autoričinih iskustava i doživljaja te nastojanja da pojavljivanjem, kretanjem i preklapanjem stvori dojam isparljivosti sjećanja.

Nina-Šegović_Relationship-interference
Nina Šegović – Relationship interference

Po završetku dodjele nagrada uslijedila je poetska večer s Hrvojem Jurićem „Ljubav u doba koleričnosti“. Uz kolaž vlastitih pjesama, prožet pjesmama i proznim odlomcima drugih autora, pjesnik i filozof Hrvoje Jurić ponudio je niz refleksija o fenomenu ljubavi, o različitim formama ljubavi, o tekstovima i kontekstima ljubavi, o povezanosti ljubavi s mržnjom i ravnodušnošću, slobodom, moći i odgovornošću, prijateljstvom, jednakošću i solidarnošću, kao i o transformacijama i deformacijama ljubavi u svijetu današnje tehnologije, medija i politike.

Festival prvih zatvorit će u subotu, 19. listopada u 11:00 sati, u Centru KNAP, Romana Soldo radionicom plesa: snaga ranjivosti u nestalnim odnosima – metoda 5 ritmova. A, već je poznato da će iduće, 18. izdanje festivala, kao temu ponuditi „pravo na stan“.

Više o 17. Festivalu prvih: http://www.studio-artless.hr

Komentari