Dobre vijesti iz povijesti – 2. lipanj

24
Photo by Bich Tran from Pexels Copy

Na današnji dan prije 125 godina talijanski inženjer elektrotehnike i izumitelj Marconi, prijavio je prvi patent za sustav bežične komunikacije. Zaslužan je kao izumitelj radija, a podijelio je Nobelovu nagradu za fiziku 1909. godine za doprinos razvoju bežične telegrafije.

S 20 godina Guglielmo Marconi je počeo eksperimentirati s metodom za prijenos i primanje poruka na daljinu bez žica u obiteljskoj kući – prvo, preko sobe, zatim hodnikom, pa u polja. Proboj je uslijedio kada je Marconi otkrio da se puno veći domet može postići podizanjem visine antene i uzemljenjem instrumenata – sustav je mogao prenositi signale do 3,2 km, čak i preko brda.

Kad su talijanski dužnosnici ignorirali njegovo pismo i umjesto toga pozvali ludnicu, Marconi je napustio svoje rodno mjesto, Bolonju, da bi otišao u Englesku gdje je pronašao sredstva i potporu da svoj rad pretvori u praktičnu upotrebu. Postao je poduzetnik, osnovavši The Wireless Telegraph & Signal Company za daljnje inovacije.

Njegov je “Marconijev zakon” empirijska veza između duljine antena i maksimalne udaljenosti signaliziranja radio prijenosa, ali s preko 800 patenata preselio se u radarske i kratke valove, kao i pojačanje vizualnog vala, kao jedan od osnivača BBC-a. Nakon Marconijeve smrti 1937. godine, sve su radio stanice širom svijeta utihnule na 2 minute.

Dubrovački kapetan za okladu u jedrilici preplovio Atlantik – 1870.

Dubrovački pustolov, kapetan i istraživač Nikola Primorac, 2. lipnja 1870. godine sa svojom jedrilicom City of Ragusa krenuo je preploviti Atlantik. Primorac je isplovio iz Liverpoola i za 92 dana stigao do Bostona. Istim putem se i vratio, za što mu je trebalo samo 38 dana.

U ovu avanturu kapetan Primorac upustio se nakon što se, u kapetanskom klubu u Liverooplu, okladio u svotu od 1.000 funti da će u maloj jedrilici preploviti Atlantski ocean u oba smjera. Partner u pothvatu bio mu je irski kapetan John Charles Buckley.

Sretan rođendan legendama

Na današnji dan prije 80 godina (1941.) rođen je bubnjar The Rolling Stonesa Charlie Watts. Izvorno školovan za grafičkog umjetnika i samouk na bubnjevima, s dvadeset godina pridružio se bendu i radio kao dizajner omota njihovih ploča i turneja. Zaljubljenik u jazz, putuje s vlastitom grupom, Charlie Watts Quintet, i pojavljuje se u prestižnom londonskom jazz klubu Ronnie Scott’s.

Prije 77 godina rođen je skladatelj Marvin Hamlisch, koji je jedan od samo dvoje ljudi koji su ikad osvojili nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony, uz Pulitzerovu nagradu. Newyorški pijanist napisao je neke od najomiljenijih i najtrajnijih pjesama i partitura u povijesti filma, uključujući nagrađivane pjesme The Way We Were, The Entertainer (iz The Stinga) i Nitko ne čini bolje (iz The Spy Who Loved Mi). Hamlisch je ujedno bio i glavni dirigent Pittsburgh Popsa od 1995. do svoje smrti, 2012. godine. (1944.)

Sretan 66. rođendan komičaru i scenaristu Dani Carvey. Saturday Night Live alumni iz Montane oživio je Gartha u filmu  Wayne’s world, a postao je poznat po imitacijama Georgea Busha, Al Pacina, Paula McCartneya i mnogih drugih. Za svoj rad kao član glumačke ekipe u Saturday Night Liveu od 1986. do 1993., zaradio je nominacije za Emmy pet uzastopnih godina, pobijedivši posljednju godinu.

Što se još desilo na današnji dan?

  • Prvo cijepljenje protiv malih boginja u Sjevernoj Americi provedeno u Newfoundlandu (1800.)
  • Charles Rolls, suosnivač Rolls-Roycea postao je prvi čovjek koji je zrakoplovom non-stop dvostruko prešao La Manche (1910.)
  • Britanska kraljica Elizabeta II. Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda u prvom velikom međunarodnom događaju koji je prikazan na televiziji (1953.)
  • Papa Ivan Pavao II vratio se u rodnu Poljsku, prvi pontifik koji je posjetio komunističku zemlju, a milijuni su ga bodrili kao pao je na koljena u zračnoj luci i poljubio zemlju (1979.)
  • Premijerno je prikazan film Društvo mrtvih pjesnika u kojem je glumio Robin Williams o elitnom konzervativnom internatu u Vermontu i učitelju engleskog jezika koji nadahnjuje svoje učenike kroz njegove satove poezije (1989.)
  • Ken Jennings je započeo niz od 74 pobjede u TV emisiji Jeopardy! (2004.)

Komentari