“Djevojke koje ne treba ženiti” – Knjiga iz 1923. godine izazvala burnu raspravu

141
djevojke koje ne treba ženiti
Izvor: Screenshot Instagram

Na Instagram profilu Retroteke objavljena je fotografija bizarne knjige iz 1923. godine pod nazivom “Djevojke koje ne treba ženiti – Opomene i savjeti”, autora R. Gerlinga. Knjiga je tiskana i prodana u preko 200.000 primjeraka te prevedena na nekoliko stranih jezika, barem tako tvrdi izdavač.

U uvodom dijelu knjige stoji da se u njoj nalaze “opomene i savjeti” za prvu ljubav te iznose “mane i vrline” mladeži sposobne stupiti u bračni život.

“Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savjete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline mladeži sposobne stupiti u bračni život”. 

Snimka zaslona 2022-09-25 172755
Izvor: Screenshot Instagram

“Za čovjeka nek je zakon da se ne ženi iz familija: 1. gdje nema muških nasljednika, 2. u kojih je gusta dlaka po tijelu, 3. koje naginju hemoroidima, rđavu varenju, otečenih nogu itd. Ali čovjek se može oženiti i djevojkom koja ima bar sestara. Ali ako je jedina kći, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija”, stoji u tekstu knjige.

Snimka zaslona 2022-09-25 172920
Izvor: Screenshot Instagram

Pod naslovom “Šest profila glupih djevojaka”, autor knjige upozorava na “astenično infantilne žene” uz ilustracije kako ih prepoznati. Autor naime zaključuje da se prema obliku profila i glave može zaključiti je li neka žena glupa ili ne, a daje savjete i kako prepoznati je li žena “rođena kurva”. U knjizi se navodi da je njezin cilj da “provlađuje zdravlje u srednjoj Evropi” i “da je u naroda jezgra zdrava”. Knjiga se može pronaći i online.

Ova fotografija knjige izazvala je raspravu u komentarima, od koji su neki sljedeći:

“Negdje ziher postoji knjiga u više nastavaka; “Muškarci za koje se ne treba udavati”.”

“”Nažalost, nisam pročitao knjigu na vrijeme””, a mi samo možemo potvrditi da je knjiga apsolutno djelo mizoginije i homofobije.

L.B.

Komentari