Direktor Applea i nasljednik Stevea Jobsa iznio savjete što je potrebno za uspješan život

24

Kad je direktor Applea Tim Cook bio pozvan na Sveučilište u Stanfordu da održi govor prilikom dodjele diploma, mnogi su, i ne samo bivši diplomanti, mogli štošta naučiti. Cook je dao razne dobre savjete kako se postaviti u životu.

Cook je pozvao publiku da budu graditelji, odnosno kreatori, koji će ostaviti trag u svijetu i doprinijeti mu. “Graditeljima prija uvjerenje da će njihov rad postati veći i do njih samih, od svih. Svjesni su da će njihovi postupci ostaviti učinak na mnoge generacije. Na neki način, to je cijela poanta”, rekao je Cook.

“Biti pripremljen ne znači biti spreman”, nastavio je Cook, dodavši da je tu lekciju on naučio nakon smrti osnivača Applea i njegovog šefa Stevea Jobsa. “A kada se sva prašina slegla, samo sam znao da ću sada morati pokazati najbolju verziju sebe”, rekao je.

Cook je spomenuto Jobsov savjet koji kaže da ne trebamo živjeti tuđi život. “Vaše vrijeme je ograničeno, ne trošite ga živeći nečiji život”, rekao je. Cook je savjetovao prisutne da ne nastoje imitirati nekoga, kao na primjer one koji su prije nas došli na naše radno mjesto. Ako nam uloga ne odgovara, ulagat ćemo previše mentalnog napora, a ta se energija može utrošiti na stvaranje.

Cook je opovrgnuo izreku:”Ako volite ono što radite, nećete ni jedan dan provesti u poslu”. Iznio je vlastito iskustvo u Appleu koje ga je naučilo da ako volimo svoj posao, još ćemo itekako raditi, samo će nam alat dobro pristajati u ruci.

Upozorio je i na spremnost kod preuzimanja odgovornosti te rekao da kada odlučujemo o nečemu, nije potrebno biti previše oprezan, već se usuditi pokušati. Od velike je važnosti širom otvoriti uši i oči te gledati na svijet iz svih kutova.

Komentari