Dentalni turizam sve popularniji u Rijeci i okolici

Osim zbog čiste obale i prirodnih ljepota, turisti u naše krajeve sve više dolaze i zbog zdravlja

190

Blizina mora, otoka, planina, mnogobrojne kulturne i prirodne znamenitosti, sve su to razlozi zbog kojih se gosti iz nama susjednih ili onih malo udaljenijih zemalja iz godine u godinu vraćaju u naše krajeve. No, osim iz navedenih razloga, posljednjih je godina, sve prisutniji trend posjeta gostiju Hrvatskoj, u sezoni ili izvan nje, iz nekih potpuno drukčijih razloga. Naime, radi se o procvatu sve popularnijeg vida zdravstvenog turizma, dentalnom turizmu.

Većina klijenata privatnih riječkih stomatoloških poliklinika Talijani i Slovenci

Zbog pristupačnih cijena, koje su često i upola povoljnije nego u njihovih zemljama, te usluge koja je na vrhunskoj razini, sve više turista se odlučuje za stomatološke preglede i zahvate u privatnim stomatološki poliklinikama Rijeke i okolice. Prema riječima vlasnika jedne privatne riječke stomatološke poliklinike, posjetitelji uglavnom dolaze iz Italije i Slovenije, a za dolazak se odlučuju vikendima ili u sezoni. Razlog je to, da su privatne stomatološke poliklinike na našim prostorima često otvorene čak i nedjeljom. Broj posjetitelja iz inozemstva dnevno može narasti i do nekoliko stotina, tako da velike stomatološke poliklinike zapošljavaju i preko pedeset stomatologa.

Značajni napori se ulažu u marketing

„Ključan faktor za pridobivanje novih inozemnih klijenta je snažan marketing“, objašnjava nam vlasnik privatne riječke stomatološke ordinacije. „U svrhe promocije, jedna privatna stomatološka poliklinika može izdvojiti i do milijun kuna godišnje“, dodaje. Primjerice, neke poliklinike redovito organiziraju skupne posjete Rijeci vlastitim autobusima iz većih talijanskih gradova, nudeći svojim klijentima besplatan prijevoz, turističko razgledavanje Rijeke, te prvi kontrolni pregled, dok se pak neki riječki stomatolozi odlučuju za oglašavanje svoje usluge i na naslovnicama uglednih inozemnih časopisa. „Mali, privatni stomatolozi sa jednim ili dva zaposlena djelatnika, na ovaj način gube bitku protiv velikih poliklinika, boreći se iz dana u dan za svakog pojedinog pacijenta“, navodi vlasnik stomatološke ordinacije.

Usluge smještaja kao dopunska djelatnost

Usluge velikih stomatoloških poliklinika u Rijeci i okolici sve češće ne staju samo na stomatološkim aktivnostima. Naime, na web stranicama mnogih privatnih poliklinika, nude se i usluge smještaja klijenata. Dok jedni stomatolozi svoje klijente upućuju na provjerene smještajne objekte koji su njihovi partneri, dio stomatoloških ordinacija, svoju je ponudu proširilo i na smještajne kapacitete. Tako, primjerice jedan dio poliklinika, u sklopu svojih ordinacija nudi smještaj u sobama i apartmanima.

Iako još uvijek ima dovoljno kapaciteta za širenje, činjenica je da dentalni turizam već godinama bilježi pozitivan trend na našim prostorima, a istovremeno postaje brand po kojem je uz sunce i more prepoznatljiv naš grad.

 

Komentari