David Gilmour iz Pink Floyda prodao svoje gitare na aukciji i oborio rekord

62

Pjevač i gitarist popularne grupe Pink Floyd David Gilmour za humanitarnu je zakladu na aukciju dao svoju najpoznatiju gitaru Black Fender Stratocaster.

Crna gitara služila je Davida na svim koncertima i snimanjima. Može se čuti na svim albumima od 1970. do 1983. godine, kao na primjer Wish You Were Here (1975), Animals (1977) i The Wall(1979) te svima četirima njegovim solo albumima.

 

Gitara je prodana za skoro 4 milijuna dolara, točnije 3 975 000 dolara, čime je oboren novi svjetski rekord za najskuplju gitaru ikada prodanu na aukciji. Black Fender je postigla najveću cijenu, dok je prodajom svojih ostalih gitara Gilmour prikupio 21 490 750 dolara.

Prikupljen novac donirat će se neprofitnoj organizaciji ClientEarth koja se bori za zaštitu okoliša. Gilmourova zaklada bavi se i problemima gladi u svijetu, klimatskih promjena, beskućništva i raseljenosti ljudi diljem svijeta.

“Trebamo civiliziran svijet koji će brinuti za budućnost naših unuka i u kojem će se ove gitare moći svirati i pjesme pjevati”, objavio je slavni glazbenik.

 

Komentari