Dar prirode – Obertauern je snijegom najbogatije austrijsko zimovalište!

82

Pouzdanost snježnog pokrova zlata je vrijedna i osigurava egzistenciju brojnim zimskim sportskim destinacijama u alpskoj regiji.

Međutim, u mnogim je mjestima jamstvo snijega vezano uz primjenu umjetnog zasnježivanja.

Obertauern, zimovalište na najvišoj nadmorskoj visini u pokrajini Salzburg − na 1740 metara − oduvijek se mogao podičiti prirodnim jamstvom snježnog pokrova. Osim što obiluje količinom bijelog pokrova u Obertauernu je i visina snijega najviša u Austriji. 

Od 2016. to je jamstvo dobilo i službenu, znanstvenu potvrdu. Prema istraživanju poznatog stručnjaka za skijaški turizam Günthera Aignera, Obertauern je zimovalište s najvišom izmjerenom visinom snijega u Austriji. 

Istraživanje se temelji na mjerenjima visine snijega Austrijskih hidrografskih pokrajinskih službi koja se uglavnom provode već više od stotinu godina. Za istraživanje su korištena mjerenja proteklih 30 godina sedam austrijskih saveznih pokrajina u kojima je moguće bavljenje zimskim sportovima.  Iz svake savezne pokrajine za usporedbu je izabrano po jedno mjesto najbogatije snijegom.

S 264 centimetra prosječne maksimalne visine snijega Obertauern s velikom prednošću vodi na ljestvici uspoređenih mjesta.
Drugoplasirano mjesto, smješteno na Arlbergu, dostiglo je 197 centimetara, što je preko 25 posto manje od vrijednosti u Obertauernu.

Zanimljivo je također da se prema istraživanju visine snijega statistički gledano nisu promijenile u posljednjih 108 godina!
Günther Aigner stoga zaključuje da ništa ne upućuje na to da bi u Obertauernu postojao trend smanjivanja količina snijega. Drugim riječima – zajamčeni snijeg u Obertauernu nije tek marketinški motivirana tvrdnja, već je znanstveno utemeljena činjenica!

 

Komentari