Danas je Blue Monday – najdepresivniji dan u godini

68
depresija

Siječanj je mjesec u kojem obilježavamo nove početke, ispunjavamo novogodišnje odluke i postavljamo nove ciljeve. No, hladan i oblačan siječanj može uzrokovati depresiju nakon blagdanske sezone. Zbog toga, 2005. godine, Sky Travel Shoptelevizijski kanal posvećen isključivo programima o putovanjima, dokumentarcima i reklamama za turističke agencije odlučio je obilježiti Blue Monday kao najdepresivniji dan u godini.

Jedna od glavnih tvrdnji Sky Travela je da je Plavi ponedjeljak datum izračunat iz jednadžbe. Dan je izvorno bio dio reklamne kampanje, ali je kasnije stekao popularnost. Formulu za izračunavanje koji je dan “najdepresivniji” dan u godini mnogi su akademici ismijavali kao pseudoznanost, budući da ne koristi nikakve specifične jedinice i ne čini se posebno pouzdanim. Formula glasi: 1/8C+ (Dd) 3/8xTI MxNA.

“C” u formuli odnosi se na vrijeme, “D” na dugove koji su ostali otvoreni još od blagdana. “d” je novac koji ćemo prikupiti tijekom siječnja, a “T” je vrijeme koje prošlo od Božića. “I” je vrijeme koje je proteklo od posljednjeg pokušaja prestanka loše navike. “M” je motivacija koja nam još preostaje, a “NA” predstavlja potrebu za djelovanjem kako bismo promijenili sve negativno što okružuje naše živote.

Mnogi kažu da Blue Monday ima posebne simptome, poput osjećaja potištenosti/tromosti i depresije zbog hladnijeg vremena i završetka blagdanskih svečanosti.

O Blue Mondayju na društvenim mrežama progovorio je i poznati riječki novinar Edi Prodan.

“BLAGDAN TUŽNOG PONEDJELJKA

Treći ponedjeljak u siječnju, internacionalno poznat kao Blue Monday, smatra se, zbog niza razloga, najdepresivnijim danom u godini. A mi? Hrvatska bi ga morala uvrstiti u listu svojih blagdana! Jer teško da ima zemlje u kojoj sunce manje sja. Države i ljudi koji u svakom, ali baš svakom procesu ili događaju, koliko god bili dobri, uspijevaju pronaći i doživljavati samo njihove negativne strane. Reprezentacija treća na svijetu, ne valja doček. Hrvatska postala ravnopravnom dijelom jedne od planetarno najsnažnijih političko-monetarnih asocijacija, dobivat ćemo plaću u kovanicama, topla zima – nije dobro, pada snijeg – još gore… Da je injektirati nekoliko tisuća stanovnika Hrvatske u Dubai, i oni bi se počeli jadati kako teško i siromašnoj žive.
Istina, bolje se vani zarađuje, ali, iskreno, mislim da je kod svih onih koji odlaze na prvom mjestu – bijeg iz tog uvijek tužnog i depresivnog okruženja.
Blue Monday. Naš dan. Veselimo se, danas su svi tužni”, poručio je Edi Prodan na društvenim mrežama.
Snimka zaslona 2023-01-16 115936
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari