Dan ružičastih majica – dan borbe protiv nasilja

926

Dan Ružičastih majica

Dan Ružičastih Majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, održava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Nova Scotiji. Događaj su pokrenula dva učenika koji su na prvi dan škole nosili ružičaste majice i radi toga bili su žrtve nasilja.

Na taj dan, u cijeloj zemlji se organiziraju razne aktivnosti kako po školama tako i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice kako bi simbolizirali borbu protiv nasilje među vršnjacima.

Dan ružičastih majica od 2014. godine organizira se i u Republici Hrvatskoj, a događaj je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Postoji niz različitih i kreativnih aktivnosti koje se provode na Dan ružičastih majica, a u kojima sudjeluje velik broj odgojno obrazovnih ustanova i udruga, te svi oni koji žele simbolizirati borbu protiv nasilja nad vršnjacima.

Uobičajena potpora akciji pruža se na način da sudionici nose bilo koji odjevni predmet ružičaste boje (majica, traperice, tenisice, prsten, naušnice, narukvice) te samostalno ili grupno kreiraju poruke koje govore o borbi protiv nasilja.

Dan ružičastih majica2

 

Mia Mohorić

 

Komentari