CNN se raspisao o sjevernom Jadranu: Nahvalili Istru i Kvarner

90
kvarner

CNN se u članku pod nazivom “Croatia’s secret beaches and little Venices” raspisao o sjevernom Jadranu.

“Dok Dubrovnik i ostali dijelovi južne Dalmacije dobivaju najveći dio pažnje, istarski poluotok i susjedni otoci i obalne luke Kvarnerskog zaljeva otkrivaju druge strane bogate hrvatske kulture i povijesti. Zapravo, ima gotovo previše povijesti za upijanje – stari Grci i Rimljani, Mlečani, Austro-Ugari i Talijani svi su ostavili traga na arhitekturi, jeziku i hrani regije. Ah, da, hrana. Tartufi, maslinovo ulje i slasno sočne kamenice i dagnje u Istri, fantastično masni langoši na Kvarneru, creska janjetina raskošnog okusa — a sve se lijepo slaže s istarskom bijelom malvazijom i teranom te hrskavom bijelom krčkom žlahtinom. Kada ne istražujete drevne rimske ruševine, venecijanska sela i habsburške gradove, uživate na stotinama plaža koje se protežu duž duge istarske obale do susjedne Opatijske rivijere i obala Kvarnerskog zaljeva. Zatim uskočite na trajekt da lutate otocima u zaljevu — Krk, Cres, Lošinj i Rab — svaki je dostupan iz drugoga, ali svi zahtijevaju dugotrajan pogled”, stoji u uvodnom dijelu.

Posebni dio članka odnosi se na Opatiju i Rijeku.

Kada su Habsburgovci u 19. stoljeću otkrili blagu klimu Opatije, pretvorili su ono malo ribarsko mjesto na obali Kvarnerskog zaljeva u kolijevku hrvatskog turizma. Ubrzo su niknule gradske kuće pastelnih boja u stilu Belle Époque, od kojih su mnoge danas veliki opatijski hoteli. Park Angiolina u blizini obale dobar je uvod u ovaj elegantni gradić: mirno mjesto s urednim vrtovima, u njemu se nalazi i Villa Angiolina iz 1844., u kojoj se danas nalazi Hrvatski muzej turizma. Postoji mala, ali fascinantna kolekcija starih fotografija, vintage odjeće za plažu, plakata, razglednica i suvenira koji sežu unatrag više od 150 godina. Obratite pažnju na Zid slavnih u parku koji prikazuje goleme slike prethodnih posjetitelja, uključujući Alberta Einsteina, Jamesa Joycea, Isadoru Duncan, Gustava Mahlera, Roberta De Nira i braću Lumière. Jedan od najugodnijih načina za istraživanje grada — i ostalih dijelova Opatijske rivijere — je slijediti Lungomare. Ova šetnica uz more vijuga uz obalu u dužini od gotovo pet milja od ribarskog mjesta Volosko sjeverno od Opatije do grada Lovrana u podnožju Parka prirode Učka”, piše CNN u opisu Opatije.

U osvrtu na Rijeku, CNN piše kako je Rijeka kozmopolitski grad. Posebno ističu Korzu i arhitekturu iz habsburškog doba te PEEK&POKE. “Da biste se vratili mnogo dalje u prošlost, popnite se uz 528 stepenica (ili idite autobusom) do Trsatske gradine, utvrde iz 13. stoljeća na litici s koje se pruža pogled na Rijeku, s koje se pruža prekrasan pogled na grad i otoke Kvarnerskog zaljeva. Trsat je i mjesto hodočašća — tu se nalazi crkva Gospe Trsatske i susjedni park s postajama križnog puta duž pješačkih staza i vidikovaca.”

Naglašen je i Krk, odnosno Vrbnik i žlahtina, a na Cresu im je za oko zapela netaknuta priroda, creska janjetina, šljunčane uvale, Oporavilište za bjeloglave supove i Vransko jezero. Ističu i Lošinj te Rab.

L.B.

 

 

Komentari