Cijepljenje protiv koronavirusa u 2 doze?

53

Mnogo toga ostaje nepoznato o SARS-CoV-2, virusu koji uzrokuje COVID-19. Čak i dok se liječnici trude razumjeti prirodnu povijest bolesti, znanstvenici širom svijeta rade na pronalaženju cjepiva za zaštitu čovječanstva od virusa. Tek su neke od širokih crta kako bi imunizacija mogla izgledati postati jasna.

Cjepivo protiv koronavirusa možda nije tako jednostavno da je potreban samo jedan ubod i da posljedično dođe do imuniteta. Velika je vjerojatnost da će za cjepivo trebati dvije doze, u razmaku od mjesec dana, s mogućnošću pojačavanja nekoliko godina kasnije, što stvara dodatnu složenost i troškove primjene te distribucije. Cijepljenje u više doza nije neuobičajeno. Cjepivo protiv ospica dolazi u dvije doze. Cjepivo protiv pneumokoka, koje sprječava neke vrste upale pluća, meningitisa i potencijalno smrtonosnu sepsu krvi, dolazi u četiri doze. DTaP cjepivo, koje sprječava tri smrtonosne bolesti, tetanus, difteriju i pertusis, daje se u pet doza. Sva cjepiva protiv hepatitisa B, HPV, hepatitisa A i šindre zahtijevaju niz od dvije do tri doze, a većina odraslih kojima je to potrebno nisu ih dijelom dobili, jer dovršavanje serije može biti teško, kažu iz Moore-a, Imunizacijske akcijske koalicije.

Dvije doze vjerojatno će biti potrebne jer je SARS-CoV-2 novonastali virus protiv kojeg nitko nije razvio antitijela. Također, s mnogim potencijalnim cjepivima kreiranim pomoću novih sustava, vjeruje se da će biti potrebne dvije doze za pun imunitet. Prva doza pogodio bi imunološki sustav i pomogao mu da prepozna virus. Druga doza pojačala bi imunološki odgovor.

Kad se daje prva doza cjepiva, imunološki sustav reagira na nešto što još nije vidio. “Imunološki sustav gleda na to i procesira ga i pamti, razvijajući antitijela i imunološke stanice”, što traje otprilike 14 dana, rekao je Tan. “Ako dođe do infekcije u tom trenutku, borit ćete se protiv nje i nećete se razboljeti – imunitet ćete dobiti.” Uz neke patogene, druga je doza potrebna kako bi se imunološki sustav potpuno pripremio za borbu protiv infekcije.

Od više od 100 kandidata za cjepivo u različitim fazama testiranja, gotovo svi se očekuju s režimom od dvije doze, rekao je Barry Bloom, imunolog i profesor javnog zdravlja s Harvard T.H. Chan School of Public Health iz Bostona: “Koliko sam svjestan, s jednim nizom izuzetaka, svi napredni tvorci cjepiva razmišljaju o dvije doze. Jedini izuzetak je Merck, koji je prošli tjedan gurnuo naprijed dva cjepiva, od kojih je svako s jednom dozom.”

Točno doziranje postat će jasno kako potencijalna cjepiva dođu do kliničkih ispitivanja na ljudima, izjavila je dr. Kelly Moore, suradnica za obrazovanje o imunizaciji za koaliciju Imunizacijske akcije: “Odgovor treba naći u istraživanjima na ljudima koja će pokazati kako reagiramo na cjepivo. Faze 1 studije proučavaju i veličinu doze, a ako studije na životinjama sugeriraju da će biti potrebne dvije doze, morat će se tako lansirati cjepivo.”

Još je nepoznanica hoće li jedan krug cijepljenja biti dovoljan. Neka cjepiva, poput primjerice cjepivo protiv ospica, čine osobu imunom za život. To je dijelom zato što je virus ospice stabilan i ne mijenja se. Bolest poput gripe, koja zapravo dolazi iz više sojeva gripe koji neprestano mutiraju i ponekad se rekombiniraju, zahtijeva svake godine ažurirana cjepiva. Do sada se čini da je SARS-CoV-2 relativno stabilan, što ukazuje na to da će cjepiva koja štite u početku vjerojatno biti sposobna služiti kao pojačala za duže održavanje imuniteta, rekao je Bloom. Međutim, reakcija antitijela može se smanjiti tijekom nekoliko godina. S teškim akutnim respiratornim sindromom i sindromom respiratornog sustava Bliskog Istoka, virusima sličnim SARS-CoV-2, neki podaci pokazuju da razina antitijela s vremenom opada.

Podaci o serologiji MERS-a sugeriraju da bi za otprilike tri godine moglo izblijediti”, rekla je dr. Kathryn Edwards, profesorica pedijatrije na Sveučilištu Vanderbilt i znanstvena direktorica programa za istraživanje cjepiva Vanderbilt. Hoće li isto biti slučaj sa SARS-CoV-2, još nije poznato. Ako jest, možda će biti potrebna dodatna injekcija nakon nekoliko godina. “Samo će testiranje pokazati”, rekao je Edwards. “Možda je potpuno drugačije s ovim koronavirusom, sa SARS-CoV-2, možda može izazvati odgovor prilično trajan. Ali ako djeluje kao drugi uobičajeni koronavirusi, vjerovatno neće biti razvijen dugotrajan imunitet.”

Izvor: USA Today

Komentari