Cijeli grad pod jednim krovom: U ovoj zgradi živi 20 000 ljudi

313

Zamislite da imate priliku obaviti sve što trebate bez napuštanja zgrade, od kupovine namirnica do susreta s prijateljima u kafiću, pa čak i šišanja. Kinesko stambeno naselje u Qianjiang Century Cityju, smješteno u središnjoj poslovnoj četvrti Hangzhoua, nudi svojim stanovnicima ovaj neobičan stil života.

Ogromna zgrada, poznata kao Regent International, dom je za 20.000 stanovnika, koliko ima stanovnika malog grada. Visoka približno 206 metara, kolosalna građevina nudi 260.000 četvornih metara prostora, što je čini jednom od najvećih zgrada u Kini.

Kolosalni stambeni kompleks u Kini koji prima 20.000 stanovnika nedavno je bio predmet rasprave, a neki vjeruju da može biti alternativa stambenoj krizi.

Prvobitno zamišljena kao luksuzni hotel, zgrada je svoja vrata otvorila 2013. Dizajnirala ga je Alicia Loo, glavna dizajnerica drugog svjetskog hotela sa sedam zvjezdica, Singapore Sands Hotela.
Tko živi unutar zidina impresivnog kompleksa? Vjeruje se da u objektu uglavnom žive diplomanti ili studenti koji će tek diplomirati. Među stanarima su i mladi profesionalci, uključujući male poduzetnike i influencere. Cijena života u ovom okomitom gradiću varira, jer se manji stanovi bez prozora obično iznajmljuju za oko 210 USD mjesečno, dok se veće jedinice s balkonima mogu iznajmiti za do 560 USD mjesečno ili više.
Regent International ima 36 do 39 katova, ovisno o tome na kojoj se strani nalazite, i sadrži razne sadržaje i poslovne objekte, poput divovskog restorana, bazena, brijačnica, salona za nokte, supermarketa srednje veličine i internet caffee. Stoga, jedino vrijeme kada članovi kompaktne zajednice trebaju napustiti zgradu je da izađu na svjež zrak. 

Godine 2012. Kina je predvidjela izgradnju slične građevine koja će postati najviša zgrada na svijetu: kompleks od 838 metara nazvan Sky City. Građevinska tvrtka Broad Group sa sjedištem u Changshi očekivala je da će podići zgradu za samo 90 dana. Da bismo ovaj ambiciozni plan stavili u perspektivu, Burj Khalifa, koja je trenutno najviša građevina na svijetu, ima ukupnu visinu od preko 829 metara, a izgradnja je trajala pet godina. Najavili su da će fantastičan podvig postati stvarnost zahvaljujući tehnici gradnje koja se sastoji od proizvodnje tisuća prefabriciranih kockica od čelika i betona, njihovog transporta na lokaciju i stavljanja na mjesto, baš poput Lego kockica, opisuje Bored Panda.

Komentari