Čarobna riječ koja rješava svađu, a nije “oprosti”

111

U svakom je odnosu svađa neizbježna. Do toga dolazi zbog nesuglasica i ljutnje, a situaciju još pogoršavaju ljudske reakcije. Sve u svemu, svima nam je prioritet riješiti problem uz što manje vike, no mnogi ne znaju kako to učiniti. Psiholozi su otkrili dvije čarobne riječi koje će itekako poboljšati napetu situaciju.

Svađe se obično događaju kad jedna strana napravi potez koji se ne sviđa drugoj strani. U tom slučaju umjesto žestoke rasprave i burnih emotivnih reakcija, dovoljno je izgovoriti jednu od dvije riječi –ups ili joj!

Te jednostavne riječi imaju odličan učinak pri početku prepirke. Osobe koje burno reagiraju umjesto širokog vokabulara koji bi inače bezobzirno rasprostrli koristit će se samo dvjema kratkim riječima. Možda će nekima biti neprirodno i teško naviknuvši se na drugačiji način rasprave, no vježbom se može sve svladati.

Istraživanja pokazuju da te riječi bolje umiruju situaciju od isprike, a mnogim je ljudima lakše izgovoriti ups ili joj nego se ispričati. Stoga je ovaj psihološki trik s riječima idealan za svađe, posebice one u ljubavnim vezama. Smatra se da uključivanjem riječi u komunikaciju partnera veza može biti kvalitetnija.

Na taj način do pravih svađa neće ni doći jer te jednostavne riječi djeluju miroljubivo, odnosno govore o tome da partneru nije do svađe.

Komentari