Budite sretniji s manje stvari – 16 savjeta za minimalistički život

68

Riješite se stvari – prodajte ili donirajte odjeću koju niste nosili neko vrijeme, konačno se riješite stvari iz djetinjstva za koje znate da ih više nikada nećete koristiti i kupujte samo ono što vam treba.

Manje konzumirajte zabavu – Pokušajte proizvoditi više umjesto konzumiranja televizije, videoigara ili emisija. Radije radite na sebi, svom životu ili odnosima.

Stvorite mjesto za sve – Osim ako nisu ukrasi, trebali biste imati mjesto za skladištenje svega. Napravite policu, naručite ormar ili ga se riješite. Ako nema mjesta, pogledajte ponovo prvu točku.

Rasporedite svoje vrijeme – Da biste imali više vremena, morate preuzeti kontrolu nad njim. Ako želite raditi manje, proizvoditi više vremena s prijateljima i postati općenito učinkovitiji, onda rasporedite sate u danu i napravite plan.

Postanite isplativi – razmislite o svemu u novcima po satu. Kupnja majice je X sati rada, TV sati Y i ta pretplata na Netflix košta vas Z sati mjesečno. Bez čega biste mogli živjeti? Koliko biste sati to uštedjeli mjesečno? Koliko biste dodatnog novca zaradili?

Kupujte pametno – nabavite popis za kupnju i kupujte samo ono što se tamo nalazi. Uzimajte stvari s najniže police jer je to najjeftinije. Potražite slične proizvode koji nisu robne marke kada nešto kupujete ili kupujte rabljeno.

Nabavite unaprijed plaćenu kreditnu karticu – ako nemate novca za nju, ne biste je trebali kupiti. Prije kupnje potrebno je prethodno napuniti karticu s preduplatom, dajući vam dan za razmišljanje.

Učite od drugih – Postoje stotine i tisuće sjajnih postova o minimalizmu. Potražite ljude koji su živjeli načinom života i koji su s tim uspješni. Pročitajte “Radnu tjedan od 4 sata” Timothyja Ferrissa – Ovo je izvrsno za svakoga s poslom od kojeg ne mogu pobjeći i fantastično štivo za svakoga tko želi skratiti svoj radni dan.

Slijedite „pravilo od 5 minuta“ – Ako želite učiniti nešto lako i uobičajeno, uzmite 5 minuta svaki dan. Čistite 5 minuta, perite posuđe 5 minuta, vježbajte 5 minuta, šetajte 5 minuta i čitajte 5 minuta. Samo 5 minuta je dovoljno da steknete naviku koja će vam drastično poboljšati način života.

Saznajte više o pasivnom prihodu – Neka vaš novac radi umjesto vas i nećete uopće morati raditi. Često bi ljudi mogli zaraditi veliki novac da znaju kako. Za to postoje knjige, članci i mnoštvo resursa. Pronađite ih i upotrijebite.

Potrošite novac na iskustva > Stvari – Stvari će obično propasti, ali iskustva će vam ostati za cijeli život.

Meditirajte – Ometanje vašeg uma i osiguravanje da vas podržava, a ne ometa, uvelike vam pomaže, jer um je taj koji nam svakodnevno oduzima puno vremena i energije.

Pijte više vode – Zvuči očito, ali voda je najbolji način za ispiranje vašeg sustava. Održava vas energičnim, zdravim i često je vodu lakše nabaviti od bilo kojeg drugog pića.

Naučite se sami zabaviti – na ovaj način konačno se možete oprostiti od ovih odnosa koji vas samo sruše jer vam više neće trebati. Kad ste sami sebi najbolji prijatelj i znate što vas tjera da se šalite, smijete i rastete, stvarate veliku slobodu u svom životu da to živite kako želite.

Samo činite stvari koje vas vesele – ne razmišljaj toliko o njima i samo idi za njima. Opet, um vas obično zaustavlja kad znate da bi ionako bilo dobro. Zato izađite van, radite one stvari za koje znate da biste trebali i nemojte trošiti više energije nego što je potrebno.

Izvor: Medium

L.B.

 

Komentari