Broj obitelji dramatično će se smanjiti u bliskoj budućnosti

92
dijete

Znanstvenici predviđaju svjetski pad veličine obitelji prije kraja stoljeća, budući da obitelji postaju sve više ‘vertikalne’ – što znači više baka i djedova i prabaka, a manje rođaka, nećakinja i nećaka.

U novoj studiji međunarodnog tima istraživača korišteni su matematički modeli zajedno s postojećim podacima o stanovništvu i projekcijama kako bi se izračunao prosječni pad veličine obitelji od 35 posto do 2095. godine. Smanjenje će se razlikovati od zemlje do zemlje – budući da su obitelji u nekim nacijama obično mnogo veće od onih u drugima – ali u cjelini, istraživački tim kaže da naglašava kako će se mreža podrške obitelji mijenjati u nadolazećim desetljećima.

“Pitali smo se kako će demografske promjene utjecati na srodstvo u budućnosti”, kaže sociolog Diego Alburez-Gutierrez s Instituta Max Planck za demografska istraživanja u Njemačkoj. “Kakva je bila veličina, struktura i dobna distribucija obitelji u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti?”

Iako studija ne zadire preduboko u razloge koji stoje iza predviđenog smanjenja veličine obitelji, ona ukazuje na ukupni pad stope smrtnosti u starijoj i mlađoj dobi. Kako stope smrtnosti padaju, to može doprinijeti promjenama u društvenim normama, ekonomskim čimbenicima i praksama planiranja obitelji. Taj trend zatim dovodi do manje braće i sestara u svakoj generaciji. Dodajte pomak koji vidimo prema parovima koji imaju manje djece i djecu kasnije u životu, i možete vidjeti zašto današnja djeca nemaju toliko braće i sestara kao djeca prethodnih generacija. To zatim utječe na broj rođaka, nećaka i nećakinja – proširene obitelji.

U isto vrijeme, svi živimo dulje, općenito govoreći – što znači veći jaz između najmlađih i najstarijih članova obitelji. Ipak, stariji članovi obitelji ne mogu nužno ponuditi njegu i podršku, a možda će je i sami trebati. “Naša otkrića potvrđuju da dostupnost rodbinskih izvora opada diljem svijeta”, kaže Alburez-Gutierrez. “Kako se razlika u godinama između pojedinaca i njihovih rođaka bude povećavala, ljudi će imati obiteljske mreže koje nisu samo manje, nego i starije.”

Kako se ti “srodnički resursi” rastežu, obitelji će možda trebati više podrške izvana. Istraživači uspoređuju tipičnu 65-godišnjakinju iz 1950. godine, koja bi u prosjeku imala 41 živog rođaka, s tipičnom 65-godišnjakinjom koja živi 2095. godine – za koju se očekuje da ima samo 25 živih rođaka. Oko 1000 povijesti srodstva za svaku zemlju analizirano je za studiju, na temelju podataka Ujedinjenih naroda. Ako se projekcije pokažu točnima, pomak prema ‘vertikalnijim’ obiteljima imat će posljedice na obiteljsku dinamiku i na društva koja ih podržavaju. “Ove seizmičke promjene u obiteljskoj strukturi dovest će do važnih društvenih izazova koje bi kreatori politika na globalnom Sjeveru i Jugu trebali razmotriti”, kaže Alburez-Gutierrez.

Izvor: Science Alert

Komentari