Brijačnice u Rijeci opet imaju posla: brade su ponovno u modi

Posjet brijačnici je nekoć slovio kao statusni simbol

256

U vrijeme stare Grčke posjet brijačnici je bio statusni simbol, a ženama je ulaz strogo bio zabranjen. Procvat posla brijačnicama, te njihovo značajno zatvaranje, uslijedilo je pojavom britvice koja je omogućila da muškarci sami preuzmu brigu o svojim bradama. No, čini se da, brijači u svijetu, ali i kod nas, ponovno imaju pune ruke posla.

Naime, u nekoliko posljednjih godina, u svijet se na velika vrata vratio trend uređenih muških brada. Iako ne postoji jasan pisani trag tko je bio začetnik povratka ovog trenda među muškarcima, da li neki hipster, filmska zvijezda, ili je pak kriva recesija, danas je među svim kategorijama muškaraca, od studenta, pa do poslovnih muškaraca, ovaj trend postao opće prihvaćen.

Istražili smo kako je povratak trenda dugih brada utjecao na posjet muške populacije brijačnicama u Rijeci i kakve brade se najčešće traže. U razgovoru sa voditeljem jedne riječke brijačnice doznajemo da su njihovi najčešći klijenti mlađi muškarci i srednja dobna skupina muškaraca, a zahtjevi su različiti: od fazoniranja brade, do potpunog oblikovanja brade ili istovremenog oblikovanja i brade i frizure.

Oblik brade koja se traži kod Riječana, individualan je i često ovisi o zvanju pojedinog klijenta, no trenutno je jedan od najtraženijih oblika brada tzv.„spartanac“. Radi se o bradi kod koje sekcije na obrazima ostaju kraće, a brada i brk nešto duži i gušći. Uz navedeni tip brade najčešće se traže takozvane “deep fade” frizure, odnosno frizure s dubokim prijelazom. Frizura je oblikovana na način da je kosa vrlo kratko ošišana sa strane i odozdo, a dok na tjemenu ostaje duža kosa, začešljana unatrag ili u stranu.

Komentari