Brazil doživljava neobične snježne padaline koje uzrokuju povećanje cijene šećera, kave i voća u cijelom svijetu

26

Brazil je doživio rijetke snježne padaline, a temperature su se spustile u cijeloj zemlji. Zbog pada temperatura i snijega, postoji zabrinutost da bi jedna od najmoćnijih svjetskih poljoprivrednih država mogla biti pogođena neuspjehom usjeva, posebno u pogledu kave, šećera i voća. Međutim, mnogi su ljudi iskoristili snijeg maksimalno, fotografirajući se na snijegu i grudajući se.

Cijene kave i šećera na burzi su već porasle, što znači da bi se više cijene mogle prenijeti na potrošače diljem svijeta kako bi se nadoknadio manjak. Hladnoća je bila rasprostranjena, pa je 40 gradova u državi Rio Grande do Sul i 33 općine doživjelo led i snijeg. Vozač kamiona Iodor Goncalves Marques iz Cambara do Sul rekao je da nikada prije nije vidio snijeg: “Imam 62 godine i nikad nisam vidio snijeg, znaš? Vidjeti ljepotu prirode je nešto neopisivo.”

Joselaine da Silva Marques rekla je za TV Globo: Vrijedilo je. Zapravo, gotovo ne osjećate hladnoću koliko je snijeg uzbudljiv. Čudesan je, čudesan je!”

Smatra se da će se hladno vrijeme sada premjestiti u Sao Paulo i Minas Gerais koja su velika poljoprivredna središta, što će donijeti dodatne probleme sektoru. Također se očekuje i jak vjetar.

Neobično hladno vrijeme u Brazilu samo je jedan od mnogih vrlo neobičnih vremenskih događaja u svijetu zabilježenih u ovoj godini. Ranije ove godine Kanadu i Sjedinjene Američke Države pogodili su veliki toplinski valovi koji su ubili stotine ljudi, a požari su poharali mnoge dijelove SAD -a i Australije.

U dijelovima Sibira postignuta je rekordna temperatura i postoji bojazan da bi otapanje vječnog leda moglo osloboditi ogromne količine ugljika u atmosferu. Za sve ove vremenske događaje krivi su globalno zagrijavanje koje je uzrokovalo čovjek, a očekuje se da će stvari s godinama postajati sve ekstremnije.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari