Božićno debljanje čest je problem. Evo kako ga izbjeći

118
božić

Kako se približava Božić, tako raste i izazov zdrave prehrane i održavanja ciljeva vezanih uz težinu.

Brojna društvena okupljanja u sezoni lako nas mogu dovesti u iskušenje da se prepustimo kaloričnoj hrani i slavljeničkim pićima. To je razlog zašto se obično udebljamo tijekom Božića, a zatim se borimo skinuti ostatak godine.

Božić 2023. također pogoršava pritiske na troškove života, tjerajući neke da preispitaju svoj izbor hrane.

Srećom, postoje neki jednostavni, znanstveno potkrijepljeni trikovi za blagdansku sezonu koji će vam pomoći da proslavite uz tradiciju hrane koju volite bez utjecaja na vaše zdrave prehrambene navike, težinu ili džep na boku.

1. Napunite se zdravim grickalicama prije zabave prije izlaska

Ako je vaša blagdanska sezona ispunjena zabavama za kraj godine koje će vas vjerojatno dovesti u iskušenje da se najedete brze hrane i obroka s visokim udjelom masti, soli i šećera, a niske nutritivne vrijednosti, pojedite zdravu užinu prije događaja.

Istraživanja pokazuju da pažljivo odabrane grickalice mogu utjecati na osjećaj sitosti, potencijalno smanjujući kalorije koje kasnije pojedete. Grickalice s visokim udjelom bjelančevina i vlaknima imaju najjači učinak: budući da se probavljaju dulje, naša je glad dulje zadovoljena.

Stoga uživajte u šačici orašastih plodova, kupici jogurta ili porciji humusa s vegetarijanskim štapićima prije nego krenete kako biste održali svoj plan zdrave prehrane na pravom putu.

2. Preskočite napitke s niskim udjelom ugljikohidrata i uživajte u svojim omiljenim umjerenim količinama

Unatoč marketinškim obećanjima, alkoholna pića s niskim udjelom ugljikohidrata nisu bolja za naše zdravlje ili struk.

Mnoge opcije s niskim udjelom ugljikohidrata imaju sličnu količinu ugljikohidrata kao i obične opcije, ali nas navode da mislimo da su bolje, pa pijemo više. Istraživanje je pokazalo da 15% onih koji piju pivo s niskim udjelom ugljikohidrata piju više piva nego inače jer vjeruju da je zdravije za njih.

Tipični lager ili ale sadržavat će manje od 1,5 grama ugljikohidrata na 100 ml, dok varijanta s niskim udjelom ugljikohidrata može biti u rasponu od 0,5 grama do 2,0 grama. Kalorije u pićima potječu od samog alkohola, a ne od sadržaja ugljikohidrata.

Sljedeći put kad krenete naručivati, razmislite o količini alkohola koju pijete, a ne o ugljikohidratima. Pazite da pijete puno vode između pića kako biste također ostali hidrirani.

3. Ne štedite na zdravoj hrani za Božić – zapravo je jeftinija

Postoji mišljenje da je zdrava prehrana skuplja. Ali studije pokazuju da je to pogrešno mišljenje.

Dakle, kada planirate svoj božićni obrok, propustite unaprijed pripremljenu, prerađenu hranu i zamijenite je zdravijim sastojcima: zamijenite tešku, slanu šunku nemasnijim i lakšim mesom poput svježih plodova mora. Neki plodovi mora, poput kozica, također će biti jeftiniji ove godine zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima koji povećavaju lokalne zalihe. Za priloge se odlučite za svježe salate koje uključuju sezonske namirnice.

Ovo će vam uštedjeti novac i osigurati da hranu jedete kada je najsvježija i najukusnija
ako pečete povrće, koristite zdravija ulja za kuhanje kao što je maslinovo umjesto biljnog ulja i koristite aromatično bilje umjesto soli. Ako postoji izvansezonsko povrće koje želite uključiti, potražite smrznute i konzervirane zamjene. Jeftinije su, a jednako hranjive i ukusne. Ipak, pazite na sadržaj natrija u konzerviranoj hrani i brzo ih isperite kako biste uklonili svu slanu vodu. Propustite kupovne umake i preljeve, napravite svoje vlastite od nule koristeći svježe sastojke.

4. Planirajte svoju božićnu trgovinu hranom s vojnom preciznošću

Prije nego što odete u supermarket kako biste kupili svoj božićni obrok, napravite detaljan plan obroka i popis za kupovinu i ne zaboravite provjeriti imate li u smočnici i hladnjaku namirnice koje možete iskoristiti.

Jesti unaprijed i kupovati s planom u ruci znači da ćete kupiti samo ono što vam je potrebno i izbjeći impulzivnu kupnju.

Kad kupujete, provjerite sve cijene. Usporedba cijene po 100 grama je najučinkovitiji način da uštedite novac i dobijete najbolju vrijednost. Također provjerite cijene proizvoda koji se prodaju na različite načine i na različitim mjestima, poput orašastih plodova koje sami uzmete ili pakiranih opcija.

5. Ne preskačite doručak na Božić

Svi smo bili u iskušenju preskočiti ili pojesti mali doručak na božićno jutro kako bismo “sačuvali” kalorije za kasnije. Ali ovaj plan neće uspjeti kada sjednete za ručak gladni i shvatite da pojedete mnogo više kalorija nego što ste “uštedjeli”.

Istraživanja pokazuju da niskokalorični ili mali doručak dovodi do povećanog osjećaja gladi, posebno apetita za slatkišima, tijekom dana.

Ono što jedete za doručak na božićno jutro također je jednako važno – odabir prave hrane pomoći će vam da upravljate svojim apetitom i izbjegnete iskušenje da pretjerate kasnije tijekom dana.

Istraživanja pokazuju da će doručak koji sadrži hranu bogatu proteinima, kao što su jaja, dulje ostaviti osjećaj sitosti.

Dakle, prije nego što krenete na božićni ručak, pojedite obilan, nutritivno uravnotežen doručak, poput jaja na tostu od cjelovitih žitarica s avokadom.

Izvor: Science Alert

Komentari