Borba protiv raka kože: Nova aplikacija mjeri UV zračenje i upozorava građane

60

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Međunarodna organizacija rada pokrenuli su novu aplikaciju za mobilne telefone koja pruža lokalizirane informacije o razinama ultraljubičastog (UV) zračenja (ILO).

SunSmart Global UV aplikacija

SunSmart Global UV aplikacija pruža petodnevnu UV i vremensku prognozu na pretraživim lokacijama. Ističe vremenske intervale kada je potrebna zaštita od sunca s ciljem da se pomogne ljudima diljem svijeta da znaju kada treba koristiti zaštitu od sunca, u nastojanju da se smanji globalni teret raka kože i oštećenja očiju povezanih s UV zračenjem.

Aplikacija SunSmart Global UV dostupna je besplatno u Apple App i Google Play trgovinama.

Zaštitite sebe i svoju djecu od UV zračenja

Dokazi pokazuju da je prekomjerno izlaganje UV zračenju glavni uzrok raka kože. Stoga je od vitalnog značaja da ljudi znaju kada i kako se zaštititi”, rekla je dr. Maria Neira, direktorica Odjela za okoliš, klimatske promjene i zdravlje WHO-a. “Potičemo sve da koriste aplikaciju kako bi zaštitili sebe i svoju djecu, te da im to postane svakodnevna navika.”

UV aplikacija je pokrenuta kako bi se poklopila s prvim danom ljeta na sjevernoj hemisferi.

Ova aplikacija kombinira meteorološku, ekološku i zdravstvenu stručnost kako bi zaštitila ljude od sunca i na poslu i u slobodno vrijeme. Jedinstvena je jer koristi podatke s vremenskih i UV mjernih postaja na razini zemlje kako bi pružila točna očitanja UV indeksa specifična za lokaciju”, rekao je glavni tajnik WMO-a, profesor Petteri Taalas. “To je sjajan primjer da znanost služi društvu.”

Posljedice UV zraka mogu se pojaviti za samo 15 minuta

Prekomjerna izloženost UV zračenju odgovorna za ozbiljne zdravstvene probleme. Trenutačno veliki dijelovi Europe mogu imati vrijednosti UV indeksa veće od 8, što je ocjena “Vrlo visoka” i znači da se posljedice mogu pojaviti za samo 15 minuta, ovisno o tipu kože.

Diljem svijeta dijagnosticirano 1,5 milijuna slučajeva raka kože

Globalno se procjenjuje da je 2020. godine diljem svijeta dijagnosticirano više od 1,5 milijuna slučajeva raka kože (melanoma i nemelanoma zajedno). Jedan od glavnih čimbenika koji pridonose nastanku ovih karcinoma je višak UV zračenja zbog stanjivanja Zemljinog stratosferskog ozonskog omotača koje je rezultat oslobađanja određenih kemikalija koje je stvorio čovjek. U međuvremenu, pojedinci moraju biti posebno oprezni kako bi se zaštitili od prevelikog izlaganja UV zračenju – tu UV aplikacija igra važnu ulogu u podizanju svijesti.

Rak kože može nastati zbog prekomjernog izlaganja suncu, stoga je imperativ da svi ostanu na oprezu i osiguraju da se adekvatno zaštite šeširima i kremom za sunčanje. Aplikacija SunSmart je fantastičan alat za praćenje UV zraka i potaknula bih sve da je koriste”, savjetuje gospođa Meg Seki, izvršna tajnica Tajništva za ozon.

Ljetni mjeseci kriju pravu opasnost

Svima je potrebno malo sunca, uglavnom za proizvodnju vitamina D koji pomaže u sprječavanju razvoja bolesti kostiju kao što su rahitis, osteomalacija i osteoporoza. Ali previše sunca može biti opasno – pa čak i smrtonosno. Ljetni mjeseci kriju pravu opasnost.

Velik dio bolesti i smrti uzrokovanih UV zračenjem može se izbjeći nizom jednostavnih mjera prevencije:

Ograničite vrijeme na podnevnom suncu
Potražite sjenu kada su UV zrake najintenzivnije
Nosite zaštitnu odjeću, šešire i sunčane naočale
Koristite kremu za sunčanje širokog spektra zaštite od sunca
Zaštita djece od dugotrajnog izlaganja suncu posebno je važna jer prekomjerno izlaganje suncu tijekom ovih ranih godina može značajno povećati rizik od bolesti povezanih s UV zračenjem kasnije u životu.

L.B.

 

Komentari