Biljke koje će vas noću opskrbiti kisikom

67

Neke biljke proizvode više kisika noću, za razliku od većine sobnih biljaka koje opskrbljuju kisikom danju. Zato je dobro imati takve biljke u sobi kad spavamo jer pročišćavaju zrak. Evo koje su to biljke:

Aloe Vera

To je drevna afrička biljka. Prvi zapisi o njoj datiraju još iz 2200. godine prije Krista kada se spominje na mezopotamskoj pločici. Danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog ljekovitih svojstava i široke primjene u kozmetičkoj industriji. Aloe Veru lako je uzgajati i kod kuće kako bi odmah bila pri ruci u slučaju opekotina ili porezotina, a najbolje ju je držati u spavaćoj sobi kako bi zrak tijekom spavanja bio čišći.

Orhideje

Orhideje su lijepe biljke koje se uzgajaju kod kuće radi estetike, no mogu biti odlične i za ljudske zdravlje. Najbolji pročišćivači su dendrobium orhideje. Te biljke mogu s naći u različitim bojama, oblicima te se mogu razlikovati čak i do vremena cvatnje. Popularnost te biljke ne sastoji se samo od vanjske ljepote, već i u jednostavnosti kućnog uzgoja.

Gerberi

Gerber dolazi iz Afrike i tropskih dijelova Azije te postoji više od 100 njegovih vrsta. Grmolikog je oblika i naraste do 40 centimetara. Kod kućnog uzgoja dobro ga je držati vani u tegli, ali ne na izravnom i jakom suncu. No kad padne noć, jednako je dobro smjestiti ga pored sebe u sobu i upijati njegove dobrobiti.

Svekrin jezik

Ta biljka, suprotno njezinom nazivu, nije štetna. Šalu na stranu, zbilja je čudotnorna, proizvodi puno kisika i neutralizira umjetne pare, a laka je za održavanje i ne traži često zalijevanje.

Mirni ljiljan 

Ta biljka neutralizira elektronsko zračenje te smanjuje toksične plinove poput ugljičnog monoksida i formaldehida. Smanjuje i razinu plijesni i vlage pa je odlična za kupaonicu. Važno je znati da je sok mirnog ljiljana otrovan.

 

Komentari