Baby boomeri: Generacija željna života i trošenja. Sve je veća potreba za ponovnim angažiranjem zaboravljene generacije

86

Baby boomer generacija je rođena između 1946. i 1964. godine, a novo istraživanje Insidera pokazalo je kako je upravo ova generacija najveći potrošač. Zbog toga, mnoge tvrtke i brendovi poput Mercedes-Benza, Brothera, Glasshousea, Frafrancesa odlučili su pojačati marketinšku komunikaciju upravo prema ovoj ciljnoj skupini.

Baby boomeri su cijepljeni, dolaze na putovanja te troše čak 10-15% više nego prošle godine. Primjerice, u Americi tijekom lockdowna baby boomeri su ostvarili čak 20% više online kupnji od milenijaca, a istraživanje pokazuje i kako se oni rado koriste društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka i Pinteresta. Mlađe generacije brendove tjeraju na revalorizaciju komunikacije i vrijednosti, no baby boomeri su lojalni, stabilni i mogu potaknuti svoju djecu i unuke da kupuju određeni brend.

Prema nedavnom istraživanju Hitachi Consultinga, gotovo tri četvrtine (74%) trgovina sve više usredotočuje svoje usluge na osobe od 19 do 38 godina, u pokušaju da kapitaliziraju mobilnu i digitalnu potrošnju, a zanemaruju ostalu populaciju. No, zahvaljujući okončanju nedavnih financijskih previranja i povećanom životnom vijeku, starija generacija ponovno otkriva svoje radosti. U nadolazećim godinama očekuje se da će stariji od 55 godina predstavljati do 86% rasta potrošačke potrošnje, a ipak se 78% njih osjeća nedovoljno zastupljeno, dok je 49% reklo da aktivno izbjegavaju robne marke i trgovce na malo, koji ih pak ignoriraju. Ovi baby boomeri konačno kupuju sve što su oduvijek željeli, imaju raspoloživ prihod i aktivno traže nove stvari, pa bi robne marke i trgovci mogli pogriješiti zaboravivši na njih i njihovu kupovnu moć. Baby boomeri su često stereotipizirani kao stara generacija koja je postavljena na svoj način, vodi neaktivan život i koja je tehnofob. No, nije pošteno grupirati generaciju baby boomera kao jednu, s obzirom na to da se dobna razlika kreće od 54 do 72 godine.

Marketinški portal The Drum iznio je tri razloga zbog kojih se brendovi ponovo moraju okrenuti ovoj generaciji. Prvi razlog odnosi se na financijsko stanje. Naime, samo u Ujedinjenom Kraljevstvu jedan od pet pripadnika te generacije ima barem jedan milijun u banci. Ujedno, skloni su ulagati u nova iskustva pa putuju, a svoja životna iskustva dijele na društvenim mrežama. Drugo, zavoljeli su online kupovanje. Istraživanje Oracle CPG-a pokazalo je kako je generacija baby boomera u 2020. godini vodila u online kupovini za čak 5,7 puta više nego proteklih godina. Ova generacija rado troši na proizvode i usluge povezane sa zdravljem i dobrobiti, kućne potrepštine i uređaje. Naposljetku, treći razlog je da baby boomeri postaju digitalno utjecajni. Na društvenim mrežama provode do sat vremena, a i skloniji su dijeliti tuđi sadržaj na svojim profilima, 58% češće kliknu na brendiranu objavu na društvenim mrežama. Generacija baby boomera je pragmatična generacija. Oni žele da im se pokaže funkcionalnost usluge ili proizvoda.

Za razliku od milenijalaca, baby boomeri su osjetljiviji na negativna iskustva kupaca u trgovini, a 54% se vjerojatno neće vratiti u trgovinu zbog nedostatka uvažavanja od strane prodajnih suradnika. I dalje žude za personaliziranim prodajnim iskustvom i žele personaliziranu pažnju. Trgovine mogu pomoći u postizanju toga putem nove tehnologije koja je dostupna, ali trgovci na malo također moraju razmotriti kako obučavaju svoje osoblje o tome kako bi trebali komunicirati s boomerima u trgovini. U nedavnom izvješću Yes Marketinga 30% je navelo da je udobnost njihov glavni pokretač lojalnosti marki. Ovo je više od bilo koje druge generacije, pa ga trgovci moraju uzeti u obzir. Također moraju uzeti u obzir izgled svoje trgovine i način na koji će olakšati kupčevo putovanje, jer je isto izvješće pokazalo da će se boomeri češće vratiti u trgovinu ako je uredna i laka za navigaciju.

Ono što je osobito zanimljivo jest činjenica da postaju svojevrsni ambasadori brenda.  Sve češće se otvara niša modnih influencera iz generacije baby boomera. Sjetite se samo kako je L’Oreal Paris pokazao kako je upravo ovaj trenutak, ova životna dob najuzbudljivija do sada. Naglašavaju kako ljepota nema rok trajanja i ohrabruju žene, bilo koje dobi, da budu najbolja verzija sebe.

Izvor: Insider

Komentari