Austrijska skijališta nikad spremnija za povratak zimskog turizma

40

U vrijeme pandemije brojna europska skijališta, pa i ona austrijska, nisu dočekala svoje goste. Ako su i bila otvorena, u njima su skijali i u netaknutoj prirodi uživali tek rijetki domaći gosti željni boravka u prirodi i snježnih staza. Ali upravo u tim teškim vremenima niknule su nove ideje o razvoju zimskog turizma, krenule značajne investicije i naposljetku zaživjele nadasve kreativne ture i raznolika bogata turistička ponuda, a sve kako bi se privukao što veći broj gostiju, zaljubljenika u planine i snježne radosti. Najveći austrijski skijaški užitak u ovoj sezoni nudi Ski Amadé, koji objedinjuje pet regija, Salzburger Sportweit, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkoning i Grossarital. Brojni skijaški doživljaji, ali i kulinarski specijaliteti i obilje zabave očekuju vas u tom skijaškom raju. Gostima se nude brojne mogućnosti i obilje ugodnih, friendly paketa, od onih obiteljskih, do vikend-paketa, paketa za mlade ili one starije od 60 godina.

Ukupno 760 kilometara staze, 356 savršeno uređenih staza uz koja se nalaze brojna odmorišta i kolibe s vrhunskom ugostiteljskom, 270 modernih žičara i liftova

Sa samo jednom skijaškom propusnicom možete skijati na 760 kilometara staze i prolaziti kroz 356 savršeno uređenih staza uz koja se nalaze brojna odmorišta s vrhunskom ugostiteljskom ponudom te pritom koristiti 270 modernih žičara s kojih se pružaju prekrasni vidici. Od ukupno 760 kilometara laganih staza, takozvanih plavih ima 275 kilometara, srednje teških ili crvenih 390 kilometara, a onih teških, odnosno crnih ima 95 kilometara. Skijanje je sport na otvorenome koji povećava tjelesnu kondiciju, ali ima pozitivan učinak na um i dušu. Provesti danu netaknutoj prirodi, skijati na savršeno uređenim stazama, uživati u autohtonim jelima i delicijama te koristiti brze, zagrijane žičare koje za tren oka stižu na skijališta, dok penjući se ostajete bez daha zadivljeni ljepotom prirode. Ljubiteljima zimskih odmora i skijašima to je više nego dovoljno, ali to je tek početak svega onoga što vas u regiji Ski Amadé očekuje.

Ski Amadé vjeruje u zimski turizam i unatoč teškoj prošloj sezoni taj najveći austrijski skijaški centar vrlo je optimističan i spremno očekuje svoje goste. Naravno, poštuju se svi važeći epidemiološki propisi u pogledu higijene i sigurnosti: morate biti cijepljeni, imati potvrdu da ste preboljeli COVID-19 ili biti negativni na testiranju. U prilog optimizmu idu brojne investicije za sezonu 2021./2022., a najvažnije su one koje se odnose na dvije nove žičare. U Wagrainu, na skijalištu Snow Space Salzburg, uz žičaru Flying Mozart gradi se nova, jedna od najsnažnijih i najmodernijih gondola u Alpama zahvaljujući kojoj će ljubitelji zimskih sportova moći koristiti više od 200 kilometara staze u samo jednom danu skijanja. Nakon više od 30 godina stara žičara zamijenjena je novom gondolom koja ima deset grijanih pojedinačnih sjedala, opremu za zabavu u kabini, osvjetljenje i WLAN. Uz vožnju koja traje tek jedanaest tihih minuta ta gondola za jedan sat može prevesti do četiri tisuće osoba.

winter_region_hockoenig_chochkoenig_tourismus__1

U skijalištu Filzmoos koje se nalazi u regiji Salzburger Sportwelt gradi se šestosjedna sedežnica, s kapacitetom dvije tisuće osoba na sat i brzinom od 5,5 metara u sekundi. Zamijenit će staru dvosjednu sedežnicu koja je izgrađena 1984. Nova sedežnica odlikuje se inovativnim dizajnom i haubama za zaštitu od vremenskih uvjeta ili niskih temperatura, koje vam nimalo ne smetaju dok skijate ili aktivno uživate na snijegu, obučeni u skijašku odjeću. Kad je riječ o skijaškoj opremi, i tu vas očekuju ugodna i praktična iznenađenja. Naime, odsad je u trgovinama Intersporta moguće unajmiti kompletnu skijašku opremu, što uključuje i odjeću. To je dobro rješenje za odrasle koji ne žele nositi mnogo prtljage sa sobom, ali naročito za djecu, koja iz godine u godinu brzo prerastu odjeću i obuću. Opremu možete unajmiti, odnosno internetski rezervirati i zatim je jednostavno preuzeti kada stignete na odredište.

Kreativna turistička ponuda i kulinarske delicije

Ali osim investicijama, savršenim stazama i neprestanom brigom o održivom turizmu, u kojem su daleko odmaknuli, SkiAmadé odlikuje se nadasve kreativnom turističkom ponudom, neovisno o tome je li riječ o kulinarskim doživljajima kroz skijašku turu u kojoj u jednoj kolibi doručkujete, pa skijate, da biste u drugoj ručali i ponovno skijali, a u trećoj pojeli slasni desert. Za ljubitelje dobrog vina nudi se skijaško-vinska tura, pa je nakon skijanja predviđen odmor u kolibama uz degustaciju najboljih austrijskih vina, a u ponudu je uključen i najbolji austrijski pjenušac. Ali to su samo neki primjeri jer postoji čak 13 skijaških gastro ruta, gdje na odmorištima uz staze možete uživati u tradicijskim kolibama koje nude regionalne delicije i nezaboravan ambijent. Svaka koliba ima svoj lokalni specijalitet, pa tako putem hrane dodatno upoznajete pojedine regije i skijališta. Mnoge kolibe i njihovi vlasnici i sami proizvode visokokvalitetne namirnice ili ih nabavljaju od lokalnih proizvođača, često susjeda. Uređena skijališta pružaju sportski užitak na stazama na koji se nadovezuje uživanje u ukusnim regionalnim jelima. Za najveće gurmane u ponudi je kulinarska kraljevska tura, u okviru koje gosti mogu skijati od jedne planinske kolibe do druge i u svakoj isprobati jedno jelo iz jelovnika koji se sastoji od tri ili četiri slijeda. Na jelovniku su delicije poput jelenjega gulaša s umakom od čokolade i medenjaka, juhe od kestena ili carskog drobljenca s borovnicama. Jela su dostupna i u veganskim i vegetarijanskim varijacijama. Nakon finih obroka za kalorije se ne trebate brinuti, lako ćete ih potrošiti dok peglate staze i uživate u spustu.

Svi znamo da je skijanje na prvom mjestu od svih zimskih sportova, ali ne smijemo zanemariti niti ostale zimske radosti. Stoga je najbolje donijeti pregled što i gdje od zimskih aktivnosti upražnjavati, ali krenimo od skijanja i snowboardanja.

© www.creatina.at

Alpsko skijanje i snowboarding ili „osjećaj savršenih zavoja”

Skijalište Hochkönig pravi je skijaški raj. Zbog svojeg je izvrsnog položaja pod stalnim snježnim pokrivačem, ima 34 ultramoderna skijaška lifta i 93 raznolike staze. Sama veličina skijališta omogućuje kratko vrijeme čekanja na žičarama i liftovima čak i u špici sezone. Posebno je impresivna tura Königstour: šest planinskih vrhova povezano je liftovima čime je nastalo 35 kilometara neprekinute staze iza koje prekrasnu kulisu tvore Hochkönig i visoravan Steinernes Meer. Tura se može započeti iz Mühlbacha, Dientena ili Maria Alma, a nudi jedinstvenu priliku za istraživanje prekrasnoga zimskog krajolika čitavog skijališta u samo jednom danu. Ako putujete kao obitelj, ne smijete propustiti atrakcije različitih dječjih skijališta. Ima ih po čitavom skijaškom području i omogućuju alpske avanture čak i najmlađima.

Šetnja po snijegu ili „osjećaj zimske čarolije”

Samo netaknuta priroda prekrivena debelim slojem svjetlucavog snijega. Tako je tiho da možete čuti vlastito disanje i škripanje snijega pod nogama. U šetnji bajkovitim zimskim krajolikom daleko od svakodnevice i gužve zasigurno ćete pronaći opuštanje, a možda i sami sebe. U regiji Hochkönig postoji 85 kilometara uređenih zimskih pješačkih staza. Šetnja na krpljama iznimno je zabavna, a za nju na Hochkönigu postoje brojne ture koje možete istražiti sami ili s vodičem.

Skijaške ture ili „osjećaj daleko od svega”

Oni koji vole skijaške ture pronaći će ono što traže na Hochkönigu. Brojne ture početnicima i profesionalcima nude sigurne i prikladne rute s usponom ili bez njega. Osim toga, staze za početnike u Dientenu i na Hochkeilu u Mühlbachu idealna su prilika da naučite više o skijaškim turama i besplatno osvježite svoje znanje o ponašanju na planinama dok se penjete na najljepše planinske vrhove. Posebnost su i takozvane ture u sumrak. Određenim danima u tjednu neke označene uređene skijaške staze ostaju otvorene do kasno navečer, kao i određene kolibe. To omogućuje izvanredne skijaške ture pod zvijezdama.

gondelalmgenuss_region_hochkoenig_chochkoenig_tourismus

Skijaško trčanje ili „osjećaj klizanja”

Korak po korak po savršeno uređenim stazama čist planinski zrak ispunjava pluća, pogled luta po naizgled beskrajnim bijelim poljima i snijegom prekrivenim padinama. Na Hochkönigu se za skijaško trčanje nude brojne raznolike ture različitih razina težine. Bez obzira na to radi li se o klasičnoj tehnici ili tehnici klizanja, tu postoje idealni uvjeti. Prekrasnom regijom savezne pokrajine Salzburg proteže se ukupno 40 kilometara staza za skijaško trčanje. Oni koji tek počinju ili oni koji žele poboljšati svoje vještine mogu upisati školu skijaškog trčanja u Maria Almu, Dientenu i Mühlbachu.

Sanjkanje ili „osjećaj jurenja niz planinu”

Brojne osvijetljene i održavane sanjkaške staze na Hochkönigu također obećavaju osjećaj sreće. Ljubiteljima sanjkanja nudi se pet različitih staza. Osvijetljeno, 700 metara dugo i vrlo široko prirodno sanjkalište Kronreith posebno je atraktivno te jamči uzbudljivo noćno sanjkanje kroz snježne zimske krajolike za čitavu obitelj.

Joga na snijegu
Za sve ljubitelje joge, kojima je uz skijanje stalo do relaksacije i balansa, predviđena je tura Joga na snijegu, u okviru koje polaznici uz skijanje na snijegu prakticiraju i vježbe iz joge. Naravno, vježbe nisu predviđene na skijama, ali pancerice i štapovi itekako će biti od koristi. U svakom slučaju to je nešto novo, što ljubiteljima joge može predstavljati pravi izazov.

Posebne pogodnosti za obitelji i djecu

U ponudi su brojne pogodnosti za obitelji, već od otvorenja sezone do uskrsne obiteljske ponude. Za sve početnike u skijanju, odnosno djecu mlađu od šest godina u jednom tjednu od 8. do 22.siječnja ponuda od samo 130 eura uključuje školu skijanja, najam skijaške opreme, raznolik popratni program i skijaški propusnicu. U mnogim objektima mreže Ski Amadé smještaj za djecu u roditeljskoj je sobi besplatan.

Zaigrana dječja škola skijanja Schneewutzel

U dječjem klubu Schneewutzel, uz maskotu Schneewutzel savladavanje skijanja postaje dječja igra, a djeca uče prve korake na dvije daske na čarobnom tepihu ili na livadi u bajkovitom parku. Osim razigranog podučavanja skijaške tehnike, škole skijanja nude raznolik program koji uključuje dječje zabave, igre, akcijsko slikanje i ukusnu hranu u kolibama. Kad djeca i njihovi roditelji zajedno izađu na staze, mogu opušteno zaobići teške dionice koristeći Schneewutzelove obilaznice. Djeca mlađa od šest godina uz Schneewutzelovu iskaznicu besplatno koriste žičaru. A ako se mama i tata žele izmjenjivati u čuvanju djece, mogu dijeliti zajedničku kartu iz paketa za mlade obitelji. U većim obiteljima s troje i više djece sva djeca od trećeg nadalje skijaju besplatno.

Skijaško iskustvo u SkiAmadé, najvećem austrijskom skijaškom raju stasalom prije 20 godina, kada se pet regija odlučilo povezati u jedinstvenu turističku destinaciju, posebno je i raznoliko. Bez obzira na to jeste li solo, obitelj s manjom ili većom djecom, grupa mladih, romantičan par ili aktivna ekipa u zlatnim godinama, na bijelim, savršeno ispeglanim snježnim prostranstvima pronaći ćete svoj mir ili nevjerojatan užitak, a često oboje jer ćete se ponekad osjećati nadmoćno sportski, a ponekad mirno i opuštajuće, ali uvijek zadovoljni što ste upravo tu u tom trenutku. Skijaški odmor  ovdje pružit će vam brojne nezaboravne trenutke sporta i odmora, uz zanosne autohtone zalogaja i ljubazne domaćine. I naravno, učvrstiti tijelo, ispuniti dušu i napuniti baterije, ali i osnažiti prijateljstva i povezati obitelj.

Komentari