Antifungalne kreme mogle bi izazvati val supergljivičnih infekcija kože

83
noge

Izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da antifungalne kreme i kombinacije antifungalnih tretmana s kortikosteroidima vjerojatno pridonose porastu i širenju teških gljivičnih infekcija kože, vlasišta i noktiju.

Godine 2023. dermatolozi su otkrili prve poznate slučajeve u SAD-u vrlo zaraznih gljivičnih infekcija kože otpornih na lijekove koje ne reagiraju na nekoliko tretmana protiv gljivica koje imamo.

Najprije koncentrirane u jugoistočnoj Aziji, ove gljivične infekcije otporne na lijekove proširile su se u Kinu i dalje, a do sada su otkrivene u najmanje 11 američkih država.

Kako bi se uhvatili u koštac sa situacijom, istraživači u američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ispitali su povijest cijele godine antifungalnih recepata u SAD-u, kako bi shvatili koji tipovi kliničara dijele koje lijekove.

Kao i kod porasta rezistencije bakterija na antibiotike, prekomjerna uporaba antimikotika daje potencijalno patogenim gljivicama dovoljno mogućnosti da pronađu načine za osujećivanje na lijekova, osobito kada su propisani za pogrešnu vrstu infekcije ili se ne koriste ispravno.

Razumijevanjem prakse propisivanja antifungalnih lijekova, epidemiologinja CDC-a Kaitlin Benedict i kolege nadali su se da će moći pružiti ključne uvide koji će pomoći u suzbijanju problema u korijenu prije nego što postane puno gori.

Velika količina lokalnih recepata protiv gljivica u kontekstu sve veće rezistencije naglašava potrebu za boljim razumijevanjem trenutne prakse propisivanja i poticanjem kliničara na promišljeno propisivanje lijekova te poboljšanjem edukacije pacijenata o preporučenoj upotrebi”, piše tim u svom radu.

Analizirali su podatke o otprilike milijunu zdravstvenih djelatnika koji su 2021. napisali recepte za gotovo 49 milijuna ljudi obuhvaćenih Medicareom, nacionalnim programom zdravstvenog osiguranja američke vlade.

Otprilike 6,5 milijuna lokalnih antifungalnih recepata izdano je te godine u SAD-u, uz ukupnu cijenu od 231 milijun USD, otkrili su istraživači.

Stvarni obujam topikalne uporabe antimikotika među ispitivanom populacijom vjerojatno je znatno veći od onoga koji je identificiran u ovoj studiji jer se većina topikalnih antimikotika može kupiti u slobodnoj prodaji bez recepta“, primjećuju istraživači.

Većinu recepata protiv gljivica u 2021. napisali su liječnici primarne zdravstvene zaštite (40 posto), a slijede ih medicinske sestre, dermatolozi i podijatri

Prvih 10 posto onih koji propisuju antifungalne lijekove – oko 13.106 liječnika – prepisalo je gotovo polovicu izdanih lijekova, što može biti zato što primaju mnogo pacijenata sa sumnjom na gljivične infekcije ili ih brzo liječe.

Iako ovo ukazuje na potencijalnu prekomjernu upotrebu ili barem liberalno propisivanje recepata, podaci Medicarea nisu uključivali dijagnostičke informacije o vrstama gljivičnih infekcija koje su pacijenti imali, tako da istraživači nisu mogli utvrditi jesu li pacijentima propisani pravi lijekovi za liječenje njihovih određeno stanje ili ako su liječnici prvo testirali infekcije kako bi znali koji lijek propisati.

Zabrinjavajući je bio velik broj recepata za klotrimazol-betametazon, koji su činili 15 posto svih propisanih lokalnih antimikotika. Smatra se da je ovaj kombinirani tretman potencijalni pokretač pojave tineje otporne na lijekove, također poznate kao dermatofitoza.

Također primjećuju kako kliničari, uključujući certificirane dermatologe, obično dijagnosticiraju stanje kože jednostavno gledajući u nju, ali su “često netočni”.

Kako bi se pomoglo u kontroli pojave i širenja površinskih gljivičnih infekcija otpornih na antimikrobne lijekove i pomoglo u promicanju prikladnosti topikalnog propisivanja antimikotika, pružatelji zdravstvenih usluga mogu koristiti dijagnostičko testiranje kad god je to moguće kako bi potvrdili sumnju na površinske gljivične infekcije”, zaključuju istraživači.

Izvor: Science Alert

Komentari