Amerikanci ‘svoja srca nose na branicima’

520

Californija

Odlučite li se ikada proputovati SAD- om, posebnu pozornost obratite na registracijske tablice, jer nisu ni slične onome na što smo navikli mi. Naime, Amerikanci se neće zadovoljiti običnim brojem i oznakom grada. Njima tablica prenosi i poruku. Tako neće biti potrebno da razgovarate s lokalnim stanovništvom kako bi saznali njihove životne stavove- sve piše na tablicama.

Na granici ‘dobrog ukusa’

Izgleda da Amerikanci kako kažu, imaju naviku ‘svoja srca nositi na branicima’. Šarene tablice tako slave sve od nogometnih klubova, preko omiljenih pića, kao primjerice ova nepoznatog ljubitelja Dr Peppera.

Tako turistima zaista može biti fascinantno i bizarno proučavati opseg interesa s kojima se motoristi ponosno identificiraju. Anti- pobačaj slogan ‘Choose Life’, a s druge strane banalni ‘Mighty Fine Burgers’ ili pak ekološki ‘Trees Are Cool’, Amerikanci vole da njihove tablice pričaju za njih.

Pomalo šašave personalizirane tablice poput uzvika ‘DUUUUDE’ ili ‘BOO81ES’ naći ćete parkirane pored onih s posvetama žrtvama 9/11 kao i očajničkih povika ljubitelja prirode.

Ipak, neke su tablice na margini provokacije, kako političke, tako i rasističke prirode, a koliko je pozitivno na ovaj način se javno izražavati, procijenite sami.

Riječi  “Sons of Confederate Veterans 1896” s istaknutom južnjačkom konfederacijskom zastavom kao simbolom rasne podijeljenosti, izazvala je pravu kontroverzu, a na dnevni red stavila raspravu na temu koliko bi zapravo trebalo biti dopušteno, kada su registracijske tablice u pitanju, prenosi britanski BBC.

Lana Klobas

Foto: BBC News

 

Komentari