Alan Meniga: Priča o Dexu (velike ljubavi obično su tragične…)

140
pas

Poznati hrvatski chef Alan Meniga na društvenim mrežama podijelio je dirljivu priču o njegovom psu Dexu. Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

“Priča o Dexu

(velike ljubavi su obično tragične…)
Volim stvari koje nisu uobičajene. Valjda i mene drugi tak vide, da baš nisam sasvim s ove planete…
Jedan pas od prek’ 100 kila sigurno nije nešto svakidašnje.
Kada sam Davoru Javoru, pred puno godina došao s idejom da želim engleskog mastifa, poslao me k vragu s tom idejom. Te komplicirano… (baš me briga, i ja sam kompliciran), i veliko… (baš me briga, i ja sam od 100 kila)… Pa je Davor onda promijenio taktiku, rekavši: pa u koji ćeš auto strpat tu psinu???
Na što mu ja odgovorih: baš me briga, kupit ću najveći auto (tako je i bilo)…
I onda je Davor odustao. I rekao: e kad si tako navalio, sad ćemo nabaviti najboljeg i to iz Engleske…
Tako i bijaše…
Stigao Dex avionom iz Londona ravno na bečki aerodrom. U ono se vrijeme moj Dex još službeno zvao Bredwardine Briniltide.

Stiglo štene od 2 mjeseca i 24 kilograma!

To je bila ljubav na prvi pogled.
Prvi dan, prva šetnja, Dex skače ko lud od sreće. Onakav tramplavi krivo stane i slomi nogu! Ajd veterinaru, gipsat nogu. 6 tjedana gips, oblačenje tog gipsa u neke vrećice i čarape pri svakoj šetnji.
Dex se veseli životu, kud ja tu i on, najdraže su nam bile ranojutarnje duge šetnje. Odjednom primjetim da Dexu otpada dlaka s glave. Ajmo opet veterinaru, pa saznam bolnu istinu: Dex je pokupio parazita Demodex folliculorum (otud mu i ime Dex) i prognoza je jako loša, letalna osim ako… ako ga se ne njeguje cjelodnevno oko mjesec dana. I ja uzmem godišnji od mjesec dana i spasim Dexa.
Kad je moja kći Lana Meniga došla na svijet Dex je imao godinu i pol i bio je pravi pubertetlija. Kad se Lana rodila, odjednom se smirio i samo je pazio na nju. Znao je satima ležati pokraj vratiju i stražariti. Kad je Lana počela sjediti u stolcu i smijala se ko luda, znao sam da ju Dex škaklja, ližući joj tabane. Kad sam išao u šetnju s Lanom u kolicima i Dexom, stalno je gledao oko sebe. Samo jednom sam ga vidio agresivnog, i to kada se jedna gospođa prebrzo sagnula prema kolicima da pogleda Lanu, samo je iskezio zube, i to je bilo upozorenje. Tek sam onda vidio kakve ogromne zube ima…
Zimi smo za Dexa zavezali troje sanjki na kojima je bilo 6 djece i tako ih je vukao po snijegu cijeli dan. Svi smo uživali.

I onda je došao dan, meni najteži u životu:

Dex je imao 3.5 godina kada sam se morao rastati od njega. Nije važno zašto…
Glupo je uopće govoriti koliko mi je teško bilo.
Odlučio sam ga pokloniti jednom uzgajivaču mastifa u Njemačkoj, koji ima ogromni posjed i gdje će Dexu biti lijepo.
Odveo sam ga, ostavio, i više ga nikad nisam vidio.
Odlučio sam i ne misliti više na njega, niti zivkati i ispitivati kako mu je. Došao sam doma i maknuo sve pokale, medalje i sve što me na njega podsjećalo, jer mi je svaka pomisao na Dexa bila prebolna. Stalno mi je dolazio u snovima.
Da, potiskivao sam misao na Dexa… Do pred par godina…
Lana je jako voljela Dexa, iako je imala jedva tri godine kada je Dex otišao. Lana i danas ima njegove fotke kod sebe, u svojoj sobi. Neka čudna i čvrsta veza…
I onda Lana odjednom, pred dosta godina, počne ispitivati o Dex-u, a ja odlučim potražiti ga. Gledam u internetu (blaženi internet), i vidim da više ne postoji ona uzgajivačnica, niti znam što je s njima.
I onda jednostavno, upišem u Google DEX MASTIF!
I pojavi se, pička-li-mu-materina, pseća!!!!
Gleda me s neke web stranice, star i sa sijedom njuškom, al to je on, da ga jebeš, baš on s onim svojim ogromnim vuhima.
Ja pao na guzicu.

Je, to je on..

Pa druga slika, profil, pa slijedeća fotka, majko moja, točno onako kako je ležao ispred sobe di je Lana spavala. I pazio na nju.
I ja nazovem. Predstavim se, frajer padne u nesvjest i veli da ga nazovem kasnije kad će biti kod kuće, jer je sad u ordinaciji. Saznam da je frajer veterinar. Nitko nije bio sretniji od mene u tom trenutku!
Nazovem navečer, i javi se frajer i glas mu je užasno uzbuđen!
I kaže da mu se ovo još nikada nije dogodilo.
Dex nikada, ali stvarno nikada ne laje, ali sada je prvi puta zalajao. U trenutku kad sam ja nazvao!
Frajer je bio sav uspaničen.
Razgovarali smo preko dva sata, i ja mu kažem da sam, koliko mi god to teško bilo, odlučio još jednom posjetiti Dexa, i to sa Lanom. Frajer veli, ok, ali dođite u slijedećih par mjeseci, jer je Dex vec star.
Ma kakvih nekoliko mjeseci!!!! Zovem sad Lanu, da se spakira, idem za vikend po nju, pa ravno iz Zagreba, tam nekam prema Stuttgartu posjetiti Dexa, da ga napokon vidi!!!!
Frajer je bio sretan kad je vidio da mi je toliko stalo da ga vidim.

Drugo jutro zvoni telefon.

Dex je tu noć u snu uginuo.
Ne znam da li sam se ikada u životu toliko plakao. Plačem još u danas kad se tog sjetim.
Izgleda da je čekao da mu se jednog dana, bar još jednom javim……
I sad nek mi netko kaže da se stvari u životu događaju slučajno!
I nakon toliko godina, Dex je još dugo bio živ na stranicama interneta, kao najbolji mastif svih vremena u Njemačkoj.”
Snimka zaslona 2022-08-02 145915
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari