Advent kuca na vrata: specite gingerbread cookies!

12

Studeni je u svojoj zadnjoj trećini i nije prerano za staviti božićne keksiće na stol!

Neka i vaš dom zamiriši uz ovaj recept.

Sastojci za 30-ak keksića:

315 g brašna

75 g smeđeg šećera

pola žlice soli

dvije čajne žličice cimeta

pola žlice mljevenog đumbira

pola žlice mljevenog muškatnog oraščića

četvrtina žlice klinčića

žlica praška za pecivo

cca 100 g maslaca

jaje

120 g šećera u prahu

jedna ili dvije žlice mlijeka ili cijeđenog limuna

 

Priprema:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, začine i prašak za pecivo.

2. U drugu zdjelu stavite maslac i šećer pa dodajte jaja i melasu i sve skupa još jednom dobro promiješajte.

3. U gornju smjesu ubacite suhe sastojke pa miješajte dok se sve ne spoji u novu kompaktnu smjesu. Nju podijelite na dva dijela, prekrijte svaki folijom i stavite u frižider na minimalno sat vremena (smjesa može ostati u frižideru i tri dana).

4. Tijesto izrolajte da bude vrlo tanko, pogotovo ako želite da keksići budu hrskavi. Ako želite da budu mekani, možete ga ostaviti nešto debljim.

5. Zagrijte pećnicu na 180C. Obložite papirom za pečenje.

6. Koristeći kalupe za oblikovanje, oblikujte tijesto u keksiće željenog oblika.

7. Ovisno o veličini keksića, pecite ih 7 do 10 minuta. Potom ih samo pustite da se osuše.

8. Za kremu za dekoraciju samo pomiješajte šećer u prahu s mlijekom ili cijeđenim limunovim sokom te dekorirajte keksiće po želji.

 

Naravno, uvijek možete eksperimentirati i s nekim vlastitim idejama i sastojcima. Keksići će sigurno ispasti super.

Komentari