3,2,1 – kuhaj! Antonia Šćiran i Ervin Bakarčić: „Kuhanje je za nas zabava, strast, zadovoljstvo, opuštanje od stresne svakodnevnice“

Za čitatelje Teklića otkrili smo male tajne kuhinje Antonie Šćiran i Ervina Bakarčića

295

Omiljeni kulinarski show 3,2,1 – kuhaj! vratio se na male ekrane, a sa njime su došla i neka nova, još zanimljivija lica, koja će svojim kuharskim umijećem pokušati nadmašiti svoje prethodnike, ali i okititi se laskavom titulom najboljeg kuharskog para sezone te kući odnijeti nagradu vrijednu 100 tisuća kuna i kuhinju u vrijednosti od 30 tisuća kuna.

Za pobjedu se ove sezone tako bori rekordnih 20 kandidata iz različitih mjesta diljem Hrvatske, a nama su naravno, odmah za oko zapeli naši sugrađani, kći i otac, Antonia Šćiran i Ervin Bakarčić. Iako smo zdušno navijali za njih i njihove specijalitete, ove sezone im se sreća za prolazak u veliko finale, na žalost nije nasmiješila, no to nikako nije dovelo u pitanje njihova kulinarska umijeća i nadu da će nekom skorom prilikom iz svoje kuharske riznice ponovno izvući i svima nama predstaviti još zanimljivih recepata.

Odlučili smo porazgovarati sa njima, otkriti male tajne njihove kuhinje te ih podijeliti sa čitateljima Teklića.

Možete li za početak otkriti nešto o sebi?

Moje ime je Ervin. Diplomirani sam ekonomist, direktor hotela i vlasnik tvrtke koja se bavi konzultacijama u turizmu. Kuhanjem se bavim amaterski, što ne umanjuje moju strast za stalnim traganjem za novim okusima i mirisima.

Moje ime je Antonia. Magistrica sam ekonomije, radim u prodaji u turističkoj agenciji, a strast prema gastronomiji i kuhanju pokazala sam i odabirom svog diplomskog rada na temu “Croatian gastronomy”.

Koji su bili glavni razlozi i motivi vaše prijave u show 3,2,1 – kuhaj!?

Ono što nas je isključivo potaknulo na prijavu u show bilo je zabava, druženje i novo životno iskustvo.

Tko je glavni kuhar kod kuće i što volite spremati kod kuće?

Kuhače se kod kuće, na veliko veselje ukućana, najčešće prima otac Ervin, a on kuha gotovo svaki dan. – navodi Antonia.

Kuhanje je za mene zabava, strast, zadovoljstvo, opuštanje od stresne svakodnevnice – dodaje i otac Ervin.

Volimo eksperimentirati sa novim okusima, a ono što najčešće miriše iz našeg lonca je miješana buzara koja sadrži škampe, dagnje, repiće grdobina na crveno pomiješano sa rajčicom. Kao prilog glavnom jelu kuhamo zapečenu palentu.

S kojim jelom/jelima najčešće iznenadite svoje goste?

Naši gosti uvijek se iznova obraduju grillu, a na grillu spremamo sve od svinjske vratine, piletine, pa do ramsteka.

Gdje najčešće nabavljate namirnice za svoja jela?

Iako se zna dogoditi da u žurbi svakodnevnice svratimo do prvog, najbližeg trgovačkog centra, ipak najčešće kupujemo na tržnici, a vodimo i računa da se radi o eko i bio proizvodima. Međutim, najsretniji smo kada u naša jela možemo staviti sezonsko povrće koje uzgajamo sami u svome vrtu ili domaća jaja od naših kokica.

Da li sa nama i našim čitateljima možete podijeliti neki, vama posebno drag recept?

Naravno, rado ćemo otkriti male tajne Ervinove miješane buzare i jednog od jela koje se često nađe na našem jelovniku, Cous cous tre colori.

Ervinova miješana buzara

Sastojci:

  • Škampi – 12 kom – 0,70 kg
  • Dagnja svježa – 0,7 kg
  • Rep grdobine filet – 0,50 kg
  • Rajčica sjeckana /polpa – 0,35 kg
  • Luk crveni – 1 glavica – 0,15 kg
  • Češnjak – 1/2 glavice – 6 režnjeva 0,10 kg
  • Svježi peršin – nekoliko listova – 1 svežanj
  • Suhi timijan – 0,01 kg
  • Sol – 0,10 kg
  • Krušne mrvice – 0,10 kg
  • Palenta instant – 0,20 kg
  • Chili sušeni ili mljeveni – 0,01 kg
  • Suncokretovo ulje – 0,05 l
  • Maslinovo ulje – 0,1 l
  • Maslac 0,07 – kg
  • Vino bijelo Malvazija – 0,25 l
  • Voda za kuhati palentu 0,70 l
  • Brašno oštro – 0,02 kg
  • Šećer kristal – 0,01 kg

Priprema:

U široki lonac staviti mješavinu suncokretovog i maslinovog ulja. Na zagrijanom ulju popržiti prethodno posoljene škampe i pobrašnjene repove grdobine.

Nakon cca 2 min prženja, izvaditi škampe i repove grdobina te na vrućem ulju zažutiti sitno sjeckani crveni luk. Dodati polpu i sitno sjeckani češnjak, kuhati nekoliko minuta, uliti vino i dodati začine (timijan, chili i po potrebi sol) te nastaviti kuhati nekoliko minuta. Prema kiselosti rajčice, dodati malu žlicu šećera.

U drugom loncu pod parom otvoriti prethodno oprane i očišćene dagnje.

Nakon što smo dobili željenu gustoću umaka, vratiti škampe i repove grdobina u umak, kuhati 6-7 min. U umak umiješati dagnje i iskoristiti dio tekućine koje su ispustile.  Po potrebi umak zgusnuti krušnim mrvicama, kratko prokuhati i ostaviti lonac s buzarom nekoliko minuta da se jelo sljubi.

U posoljenu vodu s dodatkom maslaca dodati instant palentu te kuhati nekoliko minuta dok ne dobijemo potrebnu gustoću (palenta treba biti gusta). Skuhanu palentu izliti u duboki tanjur i pustiti da se ohladi 10ak minuta. Ohlađenu palentu narezati na željene oblike te prepržiti na gril tavi na malo maslinovog ulja i maslaca.

Buzaru poslužiti na velikom tanjuru dekoriranu svježim peršinom s poprženom palentom preko koje možemo pokapati par kapi maslinovog ulja.

Cous cous tre colori

Sastojci:

  • Pileći file (prsa bez kosti) – 0,40 kg
  • Paprika svježa žuta – 0,15 kg – 1 kom
  • Cherry rajčica – 6 kom – 0,15 kg
  • Tikvica zelena svježa – 1 komad mali – 0,15 kg
  • Cous cous – 0,10 kg
  • Sol – 0,08 kg
  • Ulje maslinovo – 0,05 l
  • Kurkuma začin mljeveni – 0,005 kg
  • Chili začin tucani ili mljeveni – 0,01 kg
  • Tabasco – 5 kapi
  • Peršin svježi ili sušeni svežnjic – 0,01kg
  • Vino bijelo (malvazija) – 0,05 l
  • Voda za cous cous

Priprema:

Cous cous preliti vrelom vodom u koju smo prethodno stavili žlicu maslinovog ulja i posoliti i pustiti da nabubri.

Za to vrijeme, u tavu staviti maslinovo ulje da se zagrije. Piletinu narezati na manje komade i začiniti soli i paprom. U zagrijanu tavu staviti narezani luk i popržiti, te dodati začinjenu piletinu. Narezati papriku i tikvicu na komade i dodati piletini i luku u tavi i posoliti, dodati kurkumu, par kapi tabasca i chili papriku. Kad se piletina termički obradila, i povrće malo omekšalo dodati cherry rajčice koje su prerezane na pola i vino te pirjati na malo jačoj vatri da alkohol ispari. Kada je alkohol ispario, dodati cous cous i peršin i pirjati još par minuta i poslužiti.

 

Komentari