20 godina Harrya Pottera: saga koja je vratila čitanje u modu

Ovaj je čarobnjak potaknuo čitavu čitateljsku revoluciju

96

Životna priča J.K. Rowling, inspirirala je mnoge koji su na svom putu do cilja razmišljali o odustajanju. Naime, dobro je poznata  činjenica da je ovoj svjetski poznatoj sagi, malo nedostajalo da nikad ne ugleda svjetla dana. Na današnji se dan obilježava točno dvadeset godina od izlaska prvog romana o Harryu Potteru.

Čitanje je ponovno odjednom postalo „in“

U trenutku kada je svojim čarobnim štapićem zamahnula J.K. Rowling, dogodio se klik koji je pokrenuo čitateljsku revoluciju. Djeca su se odjednom počela masovno upisivati na liste čekanja u knjižnicama, a navečer su odlazila sve kasnije na spavanje zahvaljujući zaraznim poglavljima ove knjige.

2014. godine izašla je studija u kojoj talijanski znanstvenici tvrde da čitanje knjiga o H. Potteru mladima pomaže razvijati osjećaj empatije, poznavanje ovih knjiga poboljšalo je odnos prema istospolnim zajednicama među talijanskim srednjoškolcima, dok je prema publikaciji Scientific American, britanskim studentima pomoglo razumjeti položaj izbjeglica.

Masovna čitateljska euforija označavala je naravno i veliki profit za sve koji su bili uključeni u stvaranje ove priče. Izdavači diljem svijeta odjednom su shvatili da dječja književnost može biti vrlo unosna tržišna niša. Od izlaska prvog romana, knjiga o H. Potteru prodana je u više od 450 milijuna primjeraka, prevedena je na 79 jezika, a među ostalim i na hrvatski. Danas postoji cijela hrpa knjiga koje su svoj uspjeh postigle u istoj književnoj niši, koju je začela upravo autorica H. Pottera.

Harry Potter je odrastao

Prema knjigama o H. Potteru, snimljeno je i osam filmova koji su zajedno zaradili više od dvije milijarde dolara, a u ovoj su franšizi obožavatelji mogli pred svojim očima pratiti odrastanje Daniela Radcliffea, Emme Watson i Ruperta Grinta.

Prošle je godine Potterova priča dobila i nastavak – Harry Potter i ukleto dijete, a priču je potpisao Jack Thorne, iako je nad razvojem priče bdjela i sama Rowling. Devet godina nakon Darova smrti, obožavatelji su dočekali nastavak sage, koja prati ovog čarobnjaka u razdoblju kada je baš kao i njegovi čitatelji odrastao. U knjizi je H. Potter star 37 godina, oženjen i ima djecu, a Rowling je najavila da bi se s ovim nastavkom priča o čarobnjaku sa naočalama, međutim, trebala zauvijek završiti.

Foto: http://screenrant.com

Komentari