16 kreativnih načina kako iskoristiti talog kave

82

Kava je popularan napitak koji se konzumira u cijelom svijetu. Talog kave ima mnogo praktičnih primjena u kući i vrtu, a može vam čak pomoći da uljepšate svoju rutinu ljepote.

Oplodite svoj vrt
Većina tla ne sadrži esencijalne hranjive sastojke potrebne za optimalan rast biljaka. Također, kako biljke rastu, apsorbiraju hranjive sastojke iz tla, ostavljajući ga na kraju iscrpljenim. Stoga većinu vrtova treba gnojiti kako bi se osiguralo da biljke imaju hranu koja im je potrebna za preživljavanje.

Talog kave sadrži nekoliko ključnih minerala za rast biljaka – dušik, kalcij, kalij, željezo, fosfor, magnezij i krom. Oni također mogu pomoći apsorpciji teških metala koji mogu kontaminirati tlo. Štoviše, talog kave pomaže u privlačenju crva koji su izvrsni za vaš vrt. Da biste talog kave koristili kao gnojivo, jednostavno ga pospite po tlu koje okružuje vaše biljke.

Kompostirajte ga za kasnije
Ako nemate neposredne potrebe za gnojivom, talog kave možete kompostirati za kasniju upotrebu. Kompostiranje je prirodni postupak koji organske predmete poput ostataka hrane i ostataka s dvorišta pretvara u tamni, bogati materijal koji se naziva kompost ili humus. Dodavanje komposta u vaše dvorište ili vrt može pomoći tlu da zadrži više hranjivih sastojaka i vode, a time poboljšava zdravlje vaših biljaka. Jedno je istraživanje pokazalo da je kompost napravljen od taloga kave i kuhinjskog otpada bogatiji hranjivim tvarima od komposta napravljenog samo s otpadom.

Drugo istraživanje uspoređivalo je četiri serije komposta koji su sadržavali 0, 10, 20 i 40% taloga kave. Serija koja sadrži 40% taloga kave proizvela je najmanje emisija stakleničkih plinova i najkvalitetniji kompost. Ostali predmeti za kompostiranje uključuju sječe trave, lišće, koru, isjeckane novine, četke, začinsko bilje, ljuske jaja, ustajali kruh i koru od voća i povrća. Izbjegavajte kompostiranje ostataka mesa i ribe, mliječnih proizvoda, bolesnih biljaka, masti i ulja.

Odbija insekte i štetočine
Određeni spojevi koji se nalaze u kavi, poput kofeina i diterpena, mogu biti vrlo toksični za insekte. Zbog toga talog kave možete koristiti za odbijanje insekata. Talog kave također je učinkovit u odvraćanju komaraca, voćnih muha, a može pomoći i u obijanju štetočina.

Da biste koristili talog kave kao sredstvo protiv insekata i štetočina, jednostavno postavite zdjelice sa talogom ili ih pospite po vanjskim prostorima za sjedenje. Štetočine možete spriječiti i u svom vrtu rasipajući talog kave po biljkama. To pomaže u stvaranju barijere preko koje puževi ne vole puzati.

Uklonite buhe sa svog ljubimca
Buhe su čest problem kućnih ljubimaca, a liječenje može biti skupo i dugotrajno. Na tržištu postoji nekoliko proizvoda za uklanjanje buha, ali mnogi sadrže jake kemikalije i mogu proizvesti neželjene nuspojave. Srećom, čini se da buhe ne vole kavu, a talog kave možda ćete htjeti smatrati prirodnim tretmanom.

Jednostavno utrljajte talog u krzno vašeg ljubimca nakon šamponiranja. Zatim ga isperite i dopustite da se vaš ljubimac osuši kao i obično. Neki kažu da bi ovo također moglo dodati glatkoću i sjaj dlaci vašeg ljubimca, ali malo je ili nema istraživanja koja bi podržala bilo koju od ovih tvrdnji. Također, talog kave smije se koristiti samo za vanjsku upotrebu. Ako se konzumira, može biti toksičan za pse.

Neutralizira mirise
Talog kave sadrži dušik koji pomaže u uklanjanju sumpornog plinovitog mirisa iz zraka kada se kombinira s ugljikom. Drugim riječima, talog kave može pomoći upijanju i uklanjanju mirisa. Zdjelu taloga od kave možete staviti u hladnjak ili zamrzivač kako biste neutralizirali mirise iz pokvarene hrane.

Stare čarape ili najlonke možete napuniti talogom kave i vezati ih kako biste napravili prijenosne osvježivače zraka. Stavite ih u cipele, teretanu, ladice u spavaću sobu, ispod autosjedalice. Talog kave možete držati i pored sudopera i njime ribati ruke nakon usitnjavanja češnjaka ili luka. Osnova će vam pomoći ukloniti miris iz ruku.

Koristite ga kao prirodni piling za čišćenje
Talog kave je abrazivan i može pomoći u uklanjanju nakupina na površinama koje se teško iste. Čak može pomoći u saniranju zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Ako želite izbjegavati čišćenje kemikalijama, vrijedi probati rabljeni talog kave.

Koristite ga za pročišćavanje sudopera, poliranje posuđa ili čišćenje grila. Samo pazite da ga ne upotrebljavate na bilo kojem poroznom materijalu jer mogu prouzročiti smeđe mrlje.

Očistite svoje lonce i tave
Gruba tekstura taloga kave čini ga idealnim za ribanje kuhinjskog posuđa. Pomoću njega možete ostrugati i ukloniti hranu iz lonaca i tava. Jednostavno pospite talog izravno na svoje lonce i tave i ribajte kao i obično. Nakon toga obavezno temeljito isperite.

Piling kože
Grube čestice u talogu kave djeluju kao sredstvo za ljuštenje i pomažu u uklanjanju nečistoće i mrtve stanice s kože. Jednostavno pomiješajte talog kave s malo vode ili kokosovog ulja i rukama stavite izravno na lice i tijelo.

Talog kave također se može pomiješati s malom količinom meda i koristiti kao piling za usne. Štoviše, kofein u talogu kave ima snažna antioksidativna svojstva koja mogu zaštititi kožu od oštećenja od sunca. Također može povećati protok krvi, što pomaže u ukupnom zdravlju kože

Smanjite celulit
Celulit je stanje koje koži daje udubljeni, kvrgavi izgled. Utječe na 80–90% odraslih žena. Javlja se kada se masne naslage proguraju kroz vezivno tkivo ispod kože i često se vide na stražnjici i bedrima.

Kada se kofein, poput onoga u talogu kave, lokalno primjenjuje, on može pomoći u razgradnji te masti i povećati protok krvi u tom području, smanjujući tako pojavu celulita. Jednostavno miješajte talog s vodom ili kokosovim uljem i masirajte 10 minuta dva puta tjedno na bilo kojem području zahvaćenom celulitom.

Koristite ga kao prirodnu boju
Ako ste ikad prolili kavu na bijelu košulju, znate da ona može ostaviti mrlju. Vlaženjem istrošenog taloga kave možete stvoriti jeftinu i potpuno prirodnu boju koja se može koristiti za bojanje pamuka, rajona, celofana, lana i papira. Ovo je jednostavan način da tkaninama i papiru dodate vintage izgled ili prikrijete postojeće mrlje na odjeći i ručnicima.

Talog kave može se koristiti i za bojanje uskršnjih jaja ili produbljivanje boje tamne kose. Komercijalne boje za hranu i kosu mogu sadržavati stotine kemikalija, od kojih mnoge mogu uzrokovati rak. Talog rabljene kave izvrsna je netoksična alternativa tradicionalnim bojama.

Očistite svoj kamin
Čišćenje pepela u kaminu na drva može biti nevjerojatno neuredan i težak zadatak. Rasipajući istrošeni talog kave po pepelu, možete spriječiti stvaranje oblaka dima. To ne samo da olakšava uklanjanje pepela, već i sprječava prašinu da izlazi i putuje u druge dijelove prostorije.

Koristite ga prilikom pripremanja mesa
Meso sadrži mišićna vlakna i proteine koji mu mogu dati čvrstu konzistenciju. Nježno meso namazano talogom kave rezultira mekšom teksturom. Sol, enzimi i kiseline tri su prirodne vrste omekšivača mesa. Kava sadrži prirodne kiseline i enzime, što je čini posebno učinkovitom u omekšavanju mesa.

Kisela priroda kave također može pomoći u poboljšanju okusa mesa. Jednostavno dodajte talog kave u svoj omiljeni recept  i nanesite na rub mesa dva sata prije kuhanja. Talog će se skuhati na mesu i stvoriti tamnu, hrskavu koricu.

Potaknite rast kose 
Šamponi i proizvodi za oblikovanje često ostavljaju ostatke koji mogu otupiti i oštetiti kosu. Piling vlasišta talogom kave može vam pomoći ukloniti nakupine i mrtve stanice kože.

Štoviše, nekoliko studija u epruvetama otkrilo je da kofein, poput onoga u korištenom talogu kave, potiče rast ljudske kose. Slično tome, istraživanja na ljudima i životinjama otkrila su da primjena kofeina na kožu povećava protok krvi i ubrzava rast kose.

Prije nego što se šamponirate, jednostavno uzmite šaku taloga kave i nekoliko minuta ih umasirajte u vlasište i kosu. Zatim operite i isperite kao i obično. Učinite to jedan do dva puta tjedno ili prema potrebi.

Popravite ogrebotine namještaja
Ako ste vlasnik drvenog namještaja, vjerojatno ste primijetili da ga se lako može ogrebati i oštetiti. Razni proizvodi mogu smanjiti pojavu ogrebotina, ali prije nego što trčite u trgovinu, možda biste trebali probati talog kave.

Prvo napravite gustu pastu s upotrijebljenim talogom kave i vodom. Zatim utrljajte pastu u ogrebotinu pomoću pamučnog štapića, pustite da odstoji 5–10 minuta, a zatim obrišite pamučnom krpom. To bi trebalo pomoći u uklanjanju ogrebotina.

Tretirajte podočnjake
Koža koja okružuje oči izuzetno je nježna i sadrži vrlo malo masnog tkiva. Zbog toga je to jedno od prvih mjesta na kojem biste mogli vidjeti znakove starenja. Mnoge stvari mogu pridonijeti razvoju podočnjaka i natečenosti ispod očiju, uključujući krhke krvne žile, lošu cirkulaciju i neodgovarajuću kvalitetu kože. Talog kave čini se obećavajućim rješenjem zbog visokog sadržaja antioksidansa i kofeina.

Studije pokazuju da proizvodi za njegu kože koji sadrže antioksidante i kofein mogu spriječiti pojavu starenja i smanjiti podočnjake. Kofein posebno ima protuupalna svojstva i potiče cirkulaciju krvi oko očiju, što može pomoći u smanjenju pojave podočnjaka i oteklina. Antioksidanti u kavi također mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji doprinose starenju kože.

Jednostavno dodajte vodu ili kokosovo ulje u talog kave kako biste stvorili pastu. Smjesu nanesite ispod očiju i ostavite da odstoji oko 10 minuta prije ispiranja. Ponavljajte ovaj postupak svakodnevno ili po potrebi.

Izvor: Health Line

 

Komentari