12-godišnjakinja poklonila je sav svoj ušteđeni novac ljubaznom beskućniku koji je njezinoj baki vratio izgubljeni novčanik

29

Dvanaestogodišnja djevojčica poklonila je sav svoj novac koji je dobila za  rođendan beskućniku koji joj je vratio novčanik njezine bake. Evelyn Topper i njezina unuka Mikayla Gounard pile su kavu u kafiću u San Rafaelu u Kaliforniji, kad je baka izgubila novčanik. Tada ga je pronašao mještanin Sean Curry na kontejneru iza kafića. Iako je Curry već 5 godina beskućnik i trpi stvarne financijske poteškoće, učinio je ispravnu stvar i pobrinuo se da novčanik vrati vlasniku. U novčaniku se nalazilo nešto novca, kao i njezine kreditne kartice, debitne kartice i medicinska potvrda, a  sve je ostalo netaknuto.

Vjerojatno je neka druga osoba pronašla ili ukrala novčanik, a zatim ga bacila pored kontejnera. Topper je rekla: “U ovom malom novčaniku bilo je svega. Svaka kreditna, debitna i medicinska kartica. Sve što posjedujem. Bila sam izbezumljena.” Mikayla, koja je u svojoj kući trebala imati rođendansku zabavu, zaključila je da će sav novac koji dobije ići ravno njemu kako bi mu pomogla da ustane na noge.

Gospodin Curry ipak je rekao novinarima da ne misli da je učinio nešto neobično, kazao je da je to učinio učinio jer “ima srce” i dodao: “Na taj sam način odgojen.” Evelyn Topper, koja je Židovka, rekla je Curryju da je njegov postupak “mitzvah”: “Vrištala sam. To je micva! Pitala sam ga zna li on što je mitzvah, a on je rekao: ‘Ne.’ Rekla sam da je to kao dobro djelo”. Po primanju novca, Curry je rekao: “Ponizan sam. Samo sam blagoslovljen. Teško je izraziti riječi za to.” Izraz ‘Mitzvah’ ima dva značenja, jedno je poslušnost prema biblijskim zapovijedima, a drugo je dobro djelo koje se izvodi u skladu s tim zakonima. Vremenom je počelo značiti svako dobro djelo koje netko izvrši ne očekujući da će išta dobiti zauzvrat.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari