10 najčudnijih okusa sladoleda koje možete otkriti u Litvi: od sladoleda s okusom skuše do sladoleda s okusom cvrčka

99

Litavske slastičarnice ljeti postaju eklektične kao i priroda ove zemlje. Ispunjene neočekivanim okusima kao što su okus cvrčka, kopra ili koprive, ove poslastice rezultat su lokalnih kuhara koji koriste inovativne tehnike s tradicionalnim sastojcima kako bi stvorili jedinstvene okuse.

Za stanovnike Litve sladoled je bio glavna stavka na desertnim stolovima od kraja 18. stoljeća, a nekonvencionalni okusi poput ruže, šafrana ili klinčića postali su omiljeni među plemstvom.

Suvremeni litavski kuhari podigli su ovu eksperimentalnu kulinarsku baštinu na nove visine i, inspirirani lokalnim sastojcima, poigravaju se s jedinstvenim sezonskim receptima za smrznutu poslasticu. Putnici koji posjete ovu zemlju ove sezone imaju priliku rashladiti se okusima koji uzbuđuju osjetila, uključujući dunju, kopar, pa čak i skušu.

Lithuania Travel, nacionalna agencija za razvoj turizma u zemlji, sastavila je popis od 10 prepoznatljivih okusa litavskog sladoleda koje ćete probati ovog ljeta.

Sladoled od cvrčka s crnim sezamom ili vanilijom

Dok su kukci stoljećima bili važan dio afričke i azijske prehrane, tek su nedavno došli na litavske stolove. U restoranu CENTRAL grill & lounge u jugozapadnom gradu Marijampolė pomiješani su cvrčci s bogatim okusima vanilije i crnog sezama za jedinstvenu poslasticu bogatu proteinima.

 

Sladoled od skuše s krušnim mrvicama

Iako spajanje plodova mora i deserta možda na prvu ne zvuči kao ugodno iskustvo, suptilna zadimljenost skuše u kombinaciji sa svježim notama murve i limete čini uravnoteženu paletu slatkog i slanog. Oni koji žele probati ovaj okus u restoranu Apvalaus Stalo Klubas u srednjovjekovnom gradu Trakai bit će nagrađeni nezaboravnom simfonijom okusa.

 

Sladoled od morskih algi s karamelom od jastoga, uljem od lješnjaka i ikre od crne jesetre

Pronađen u užurbanom primorskom gradu Palangi – neslužbenoj prijestolnici ljeta – ovaj je okus pogodan za putnike koji su fascinirani idejom da vide, dotaknu i okuse more. Povijesni boutique hotel Vila Komoda nudi prepoznatljivu mješavinu slane ikre, zemljanih ulja i slatko-maslastog karamela za pustolovne putnike.

 

Sladoled od čaja od cvijeta lipe

Cvjetovi lipe bili su važan dio narodne medicine mnogih starih Litvanaca i mogu se naći u većini smočnica diljem zemlje čak i danas. U restoranima Jurgis ir Drakonas i Brooklyn Brothers, ovaj sastojak za jačanje zdravlja uključen je u osvježavajući sladoled s robusnim cvjetnim i biljnim notama koje hvataju bit neobičnog ljeta u Litvi.

 

Sladoled od heljde

Dok većina žitarica ostaje po strani kao dodatak glavnom jelu, restoran Višta Puode u Kaunasu, drugom po veličini gradu u Litvi, dao mu je glavnu ulogu u ovom jelu. Svojim dubokim, orašastim okusom i oštrim asortimanom bobičastog voća, sladoled od heljde spaja kulinarsku baštinu zemlje s modernim pogledom na to što desert može biti.

 

Sladoled Šakotis

Šakotis (litvanska torta sa ražnja) središnji je dio svakog litavskog blagdanskog stola. Slatka, mekana i masnasta, ova gusta torta postaje obavijena glatkim domaćim sladoledom koji poslastici daje okus lakoće. Posjetitelji ga mogu isprobati u restoranu Ertlio Namas s povijesnim utjecajem, koji se nalazi u srcu glavnog grada Vilniusa.

 

Sladoled od koprive

Mala djeca diljem zemlje strahuju, no žestoka kopriva pretvara se u kremastu i mirisnu smrznutu poslasticu u restoranu Velvetti u litvanskoj prijestolnici wellnessa Druskininkaiju. Blagi okus s profinjenim travnatim i zemljanim notama čini sladoled pogodnim za one koji uživaju u suptilnoj slatkoći i osebujnim konceptima deserta.

 

Crni sladoled s aktivnim ugljenom

Iako crna kao boja za hranu nije ništa novo – tinta od lignje se neko vrijeme koristi za crnjenje rižota i tjestenine – nedavni porast poslastica obojenih ugljenom može se pripisati njihovom izgledu vrijednom društvenih mreža. Kafić AJ Šokoladas nudi svoj pogled na crni sladoled — ručno rađen i pun glatkih okusa kokosa i vanilije, desert daje kombinaciju koja se čini kontradiktornom njegovoj upečatljivoj boji.

 

Sladoled od kopra

Kopar je izuzetno svestrana biljka sa svježim, travnatim okusom, koji se koristi kao vrhunac mnogih omiljenih slanih jela Litve. Pronađen u restoranu Džiaugsmas, koji inovativnim tehnikama kuhanja daje novi život klasičnim litavskim sastojcima, sladoled od kopra nudi paletu stručno uklopljenih biljnih okusa.

 

Sladoled od dunja

Kafići Taste Map u Vilniusu nude smrznutu poslasticu koja spaja začinjenu i složenu mješavinu opojne dunje s glatkom kremom. Sladoled od dunja s mekim voćem stvara zadovoljavajuću mješavinu kiselosti i slatkoće, dok mirisni okus sladoleda podsjeća na ljetni dan zarobljeni u zdjelici.

Ovaj popis sladoleda nudi uvid u svijet neočekivanih okusa koje turisti mogu kušati u Litvi. Kartu s drugim okusima sladoleda osmišljenim u desecima različitih sladoledara i restorana diljem zemlje možete pronaći ovdje.

L.B.

Komentari