Znate li koja je znanstvenica otkrila prvi koronavirus?

100

June Almeida virologinja je koja je otkrila prvi humani koronavirus. Niste čuli za nju? Pa evo nekih podataka o ovoj nevjerojatnoj znanstvenici.

June Almeide kći je škotskog vozača autobusa koja je napustila školovanje sa 16 godina. Da, upravo to.. No, to je nije spriječilo da jednog dana postane doktorica znanosti i jedna od pionirki virologije.

Covid-19 uzrokuje koronavirus koji je Almeida po prvi put identificirala 1964. u svome londonskome laboratoriju. Unatoč već navedenom manjku formalnog obrazovanja, Almeida se uspjela zaposliti kao laboratorijska tehničarka na odjelu histopatologije u bolnici Glasgow Royal Infirmary. Kasnije se zbog posla preselila u London gdje se 1954. godine udala za venezuelanskog umjetnika Enriquesa Almeidu.

Zajedno s kćerkom Joyce preselili su se u Kanadu, gdje je June radila u Institutu za tumore u Ontariju (OCI). Tamo je usavršila korištenje elektronskog mikroskopa te razvila metodu vizualizacije virusa.

Vijest o njenom radu došla je i do Engleske te ju je jedan mikrobiolog uspio nagovoriti da se 1964. vrati u London i zaposli u bolnici St Thomas’s Hospital Medical School. Tamo je zajedno s dr. Davidom Tyrrellom istraživala viruse prehlade i hepatitisa B. Također, zahvaljujući imuno-elektronskoj mikroskopiji napravila je prvu vizualizaciju virusa rubele.

Svoj članak o otkriću koronavirusa poslala je jednom medicinskom časopisu koji ju je tada odbio uz objašnjenje da su “slike koje je priložila samo loše slike čestica virusa prehlade.” Ipak, British Medical Journal objavio je članak 1965. godine, a godinu kasnije to isto napravili su i iz Journal of General Virology časopisa.

June Almeida umrla je 2007. godine i tek sada dobiva zasluženo priznanje, a mnogi i sada nisu čuli za nju…

 

Komentari