Znate li zašto ne volite čuti vlastiti glas na snimkama?

Mnogi priznaju kako ne vole čuti vlastiti glas na snimkama, no ne znaju da postoje razlozi zašto

630

U antičkoj Grčkoj, glumci bi za vrijeme predstave nosili posebno izražajne maske zvane „persona“. Njihova funkcija bila je dvojaka, kako bi vizualno dočarali osobnost lika kojega predstavljaju te kako bi im se glas čuo što bolje. Od tada riječ „person“ na engleskom znači osoba, a polazi od riječi persona i označuje ukratko sve ono što jesmo.

Unatoč velikoj povezanosti našeg tijela i glasa te same činjenice da kada pričamo istodobno čujemo naš glas, zaista je čudno da se uopće znamo zapitati je li to naš glas na snimci?

Znanstvenica Kleinberger otkrila je dva razloga zašto i prilično su jednostavna. Čovjekova usta blizu su uha, ali mi ne čujemo naš glas koji prolazi glasom već ga čujemo kroz kosti. Kako gustoća zraka i kosti nisu jednake, glas koji čujemo kada pričamo i onaj na snimci nije isti.

Drugi razlog leži u jednoj od funkciji tijela. Naime, naš glas kao i ostale zvukove poput otkucaja srca ili prolaska krvi tijelom, mozak non-stop nastoji interpretirati. Međutim ukoliko zvuk postane ponavljajući, receptori koji primaju zvukove lagano prestaju mariti za njih što rezultira neosjetljivošću na njih, u ovom sllučaju na vlastiti glas. Područje u mozgu koje je osjetljivo na druge glasove, više nije svjesno našeg glasa i ukoliko se zaista želimo dobro čuti, trebamo uložiti dodatan napor i doista se potruditi.

Komentari