Znate li što su plosnatice?

38
Plosnatice u podmorju otoka Šolte (foto: Nika Ugrin)

Plosnatice pripadaju ribama koštunjačama, imaju neobičan oblik tijela, odnosno plosnate su i nesimetrične. Jednom stranom tijela leže na morskom dnu, točnije u pijesku ili mulju.

Jako ih je teško opaziti u morskom okolišu. Tek nakon pažljivog promatranja ronioca, moguće je uočiti dva oka koja izviru iz pijeska i okreću se. Jedna od najzanimljivih osobina ovakvih riba je način na koji odrastaju. Ličinke plosnatica su vrlo slične ličinkama ostalim bilateralno simetričnim ribama koje slobodno plivaju vodenim stupcem. Nakon nekoliko tjedana dolazi do metamorfoze, odnosno širenja tijela, riba počinje plivati u koso, dolazi do pomicanja jednog oka koje se u konačnici smješta pored drugog oka na drugoj strani tijela, mijenjaju se kosti glave i čeljusti; usta se otvaraju u stranu, a ne okomito kao kod ostalih riba. Osim toga plivaći mjehur gubi svoju funkciju, donja strana tijela, ona koja leži na morskom dnu postaje bijela, dok gornja postaje izbočenija, tamnija s puno kromatofora i ostalih pigmentnih zrnaca koji pomažu u mimikriji, odnosno mijenjanju boje i poprimanju izgleda okoline, s ciljem zaštite od predatora.

Plosnatice su grabežljivci, hrane se najčešće ribama, rakovima i glavonošcima. U Jadranu žive predstavnici sljedećih porodica: Bothidae, Citharidae, Cynoglossidae, Pleuronectidae, Scophthalmidae, Soleidae.

Tekst: Nika Ugrin

Komentari