Znate li što je plogging? Odličan paket “tri u jedan” kojim pomažete sebi i prirodi

88

Imate naviku trčanja? Dok trčite vama znanim rutama, vjerojatno uočavate odbačeno smeće. Na žalost, ima ga posvuda, na putevima, u parkovima, u šumama, na morskim šetnicama.

Trčanje godi vašem zdravlju, no postoji način kako vi, trčeći, možete pomoći prirodi! Vrlo jednostavno, usvajanjem novoga trenda koji je potekao iz Švedske još 2016. godine, a zapravo je kombinacija dviju aktivnosti – podizanja i trčanja. Ovaj se trend brzometno širi Europom. Postao je hit u SAD-u i Kanadi. Riječ je o ploggingu, novoj aktivnosti tijekom koje se, uz trčanje, u pravilnim čučnjevima i iskoracima skuplja odbačeno smeće. Ukratko, plogging je kombinacija zdravog života, trčanja i prikupljanja otpada.

Plogging je osobito popularan u velikim europskim gradovima, toliko da su već formirane grupe “plogingatora” koji trče opremeljeni obaveznim rekvizitom, vrećama za smeće. Tijekom trčanja podižu smeće, a na kraju se fotografiraju uz vreće napunjene smećem i slike šalju na Instagram (#plogging).

Ima li ljepšeg načina zahvaliti prirodi koja će nam ovakvom brigom višestruko uzvratiti.

Ova nova aktivnost širi se i Hrvatskom, prvi su akciju pod nazivom “Plogging – moj korak za okoliš” prošle godine organizirali u Oroslavlju na Dan planeta zemlje 21. travnja, održana je i šibenska akcija plogginga. Ove je godine u Vodnjanu organizirana plogging utrka “Dignano Run”. Nova disciplina održala se u travnju ove godine na relaciji Opatija-Volosko-Opatiju u sklopu 7. Hrvatskog festivala sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju koju je organizirao Klub za športsku rekreaciju “Gorovo” iz Opatije i Grad Opatija, pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza sportske rekreacije.

Plogging je višesturko koristan, stručnjaci procjenjuju kako je ovakav trening odličan jer ima karakteristike intervalnih vježbi, usto je i dobar sagorjevač masti te ima elemente mobilnosti, jer se njime širi domet kretanja. Ploggingom zapravo dobijate “tri u jedan” paket treninga.
A koliko tek priroda dobiva…nemjerljivo.

Komentari