Znate li što je lahajnsko podne?

Možete li primijetiti što "nije u redu" s ovom fotografijom? Neobični fenomen koji ako ga ugledate zavara sva vaša osjetila

129

Fenomen poznat po imenu Lahajnsko podne, poznat je cijelom svijetu. Neobični fenomen, koji ako ga ugledate, prevari sva vaša osjetila, događa se u predjelu ekvatora.

Svake godine možete ga doživjeti u srpnju, kada sat otkuca podne u gradovima koji se nalaze 23.5 stupnja južno i sjeverno od ekvatora. Ovaj prirodni fenomen posebno je poznat u havajskom gradu Honolulu od kud i potječe ime Lahajnsko podne, ili samo Lahainakoje dolazi od havajske riječi okrutno sunce.

Prirodni fenomen događa se svega dva puta godišnje. Tada je Sunce točno okomito iznad nas, njegove zraka obasjavaju točno pod pravim kutom. Točka u kojoj se Sunce tada nalazi poznata je pod nazivom Sunčev zenit ili Zemljina subsolarna točka.

A sada zanimljiva činjenica zbog koje je ovaj prirodni fenomen stekao svjetsku slavu. Naime, upravo zbog toga što sunčeve zrake siju točno pod pravim kutom, objekti nemaju svoje sjene, koje su uvijek prisutne za vrijeme lijepog vremena.

Ono što fenomen čini još zanimljivijim, činjenica je da ljudski mozak, navikom naučen da koristi sjene kao pokazatelje raznih objekata i pojava, njihovim odsustvom iznenađuje mozak i on teže obrađuje vizualne podražaje. Ljudi u takvim uvjetima mogu dobiti vrtoglavice zbog osjećaja da objekti u njihovom vidnom polju zapravo plutaju ili su nestvarni, računalno obrađeni.

Komentari