Znanstvenik je razvio “umjetni list” koji isisava CO2 iz zraka i proizvodi čistu energiju

45

Novostvoreni umjetni listovi izrađeni su od jednostavnih sastojaka i mogu smanjiti razinu ugljičnog dioksida u atmosferi. Klimatske promjene jedna su od najvećih prijetnji ovom svijetu, a znanstvenici se bore pronaći pravi mehanizam i zaustaviti proces prije nego što bude prekasno. Ledeni se pokrivač topi, što uzrokuje opasno povećanje globalnih temperatura. Klimatske promjene mogu prouzročiti veću štetu od bilo koje druge katastrofe. Najnoviji izum donosi nam umjetno lišće koje izgleda i funkcionira poput pravog lišća.

Biljke i drveće imaju važnu ulogu u prirodi. Uklanjaju ugljični dioksid iz atmosfere, pružajući nam čist i svjež zrak. Nažalost, krčenje šuma dovelo je do ekološke krize. Moramo posaditi više drveća kako bismo zaštitili svoje zdravlje i planet općenito. Planet Zemlja traži pomoć. Prvo, moramo ojačati korijenski sustav, a drugo, moramo pojačati proces fotosinteze.

Stručnjaci su došli na nevjerojatnu ideju! “Zovemo ga umjetni list jer oponaša pravi list i proces fotosinteze“, objasnio je Yimin Wu, vodeći inženjer istraživanja sa Sveučilišta Waterloo. “List proizvodi glukozu i kisik. Proizvodimo metanol i kisik.” Wu je profesor mehaničkog i mehatroničkog inženjerstva i počasni član Instituta za nanotehnologiju Waterloo. Umjetni list koristi bakreni oksid za uklanjanje ugljičnog dioksida iz zraka. To je jednostavna kombinacija glukoze, bakrenog acetata, natrijevog hidroksida i natrijevog dodecil sulfata. Stručnjaci ih dodaju u vodu i zagrijavaju smjesu na određenu temperaturu. Tako stvaraju bakreni oksid. Bakrov oksid koristi se u sljedećoj fazi. Djeluje kao katalizator i stručnjaci ga kombiniraju s ugljičnim dioksidom i snopom svjetlosti. To osigurava sintetički proces fotosinteze. Oponaša prirodnu fotosintezu u biljkama, a također predstavlja izvrsnu zamjenu za fosilna goriva.

U sljedećoj fazi umjetni list treba patentirati i prilagoditi komercijalnoj uporabi. Ovaj kemijski postupak je od velike važnosti u borbi protiv onečišćenja. Ako se koristi u svim zemljama svijeta, ovo lišće može čak smanjiti negativni utjecaj klimatskih promjena. Profesor Wu uvjeren je u uspjeh ovog izuma. Prema njegovim riječima, idemo u dobrom smjeru. “Izuzetno sam uzbuđen zbog potencijala ovog otkrića da promijeni igru”, objašnjava profesor Wu. “Klimatske promjene hitan su problem i možemo pomoći u smanjenju emisije CO2, a istovremeno stvoriti alternativno gorivo.”

Izvor: Independent

Komentari