Znanstvenici su uspjeli po prvi put obrnuti proces starenja kože i kose

„Koliko smo upoznati, ovo se još nikada nije dogodilo!“ , ponosno je izjavio jedan od genetičara zaslužnih za ovo iznimno otkriće

117

Zadnjih godina puno se pažnje posvećuje istraživanjima koja bi omogućila prestanak strarenja ili bar usporavanje procesa starenja. Možemo li se jednom zauvijek pozdraviti s borama? Još uvijek nismo sigurni, ali zaustavljanje procesa starenja odnosno „pomlađivanje“ na miševima u nedavnoj studiji pokazalo se mogućim.

Znanstvenici genetičari koji rade u Sveučilištu u Alabami otkrili su koje točno promjene u stanicama tijela dovode do pojave znakova starosti kao što su bore, opadanje dlake i rast sijedih. Miševi koji su sudjelovali u studiji najprije su umjetno postarani, a kasnije je ukidanje te terapije označilo početak „pomlađivanja“ i ukidanje bora.

U eksperimentu su prvo korišteni antibiotici koji su izazvali starenje svojim djelovanjem na mitohondrije koji su tim djelovanjem prestali raditi, baš kao i što se to događa prilikom starenja. U starosti se rad mitohondrija smanjuje, a s obzirom da oni stvaraju 90% energije stanicama, njihovo ne funkcioniranje potiče razvoj bolesti. Upravo zbog toga je njihovo ponovno funkcioniranje pomladilo miševe.

„Koliko smo upoznati, ovo se još nikada nije dogodilo!“ , ponosno je izjavio jedan od genetičara zaslužnih za ovo iznimno otkriće.

Komentari