Znanstvenici su u pustinji Nazca otkrili prekrasan crtež divovske mačke star 2000 godina

182

Mačka leži na suncu u Peruu, podignutih ušiju i na oprezu, ispruženog repa. Crtež mačke je dugačak 37 metara i star oko 2000 godina. Riječ je o geoglifu koji je nedavno otkriven u poznatoj pustinji Nazca u Peruu.

Nakon što su vlasti počele poboljšavati pristup vidikovcu nazvanom Mirador Natural, istraživački tim primijetio je jedva vidljivu mačku na obronku brda. “Prilično je zapanjujuće da još uvijek pronalazimo nove crteže, ali također znamo da ih se može naći još”, rekao je Johnny Isla, glavni arheolog Perua za linije Nazca, za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Crteži su uglavnom nastali tijekom vladavine kulture Nazca između 500. p. n. e. i 500. godine. Ispod crvenkastosmeđih kamenčića pustinje nalazi se žuto sivo tlo, a kad se ukloni gornji sloj, od ispod izlazi svjetlija boja. U regiji nema puno kiše, vjetra ili erozije pa bi ljudske tvorbe mogle ostati u relativno dobrom stanju tisućama godina. Podsloj tla također sadrži velike količine vapna koje se stvrdnjava izloženosti vlazi (poput jutarnje magle) i pomaže u zaštiti linija od erozije tisućama godina.

Neke linije Nazca su geometrijski oblici, neke su jednostavne linije, a neke su kombinirane u složene prikaze životinja i predmeta, koji se često protežu na nekoliko desetaka metara i najbolje se vide izdaleka ili s ptičje perspektive.

nazca-spiderbody

Ovaj određeni geoglif mačke datiran je između 200. i 100. godine pr. n. e., što znači da je dio kasnog razdoblja Paracasa. Kako je kultura Nazca započela oko 100. godine pr. n. e., to bi moglo značiti da je starija kultura Paracasa možda odgovorna za stvaranje mačke. To također čini mačku starijom od bilo kojeg drugog geoglifa koji se nalazi na tom području.

“Otkriće još jednom pokazuje bogato i raznoliko kulturno nasljeđe ovog mjesta”, navodi se u priopćenju ministarstva. Iako znanstvenici nisu sigurni zašto su se ti ogromni simboli urezali u pustinju, nedavna istraživanja dala su neki trag sugerirajući da su možda poslužila kao putni biljezi ili da ih božanstva mogu vidjeti na nebu.

Posljednjih godina s novim tehnološkim alatima znanstvenici su uspjeli pronaći mnogo više ovih geoglifa. Sada je geoglif mačke pažljivo očišćen i izgleda kao nov (pretpostavljamo). Drago nam je što ova drevna mačka još jednom uživa u sunčevoj svjetlosti.

Izvor: Science Alert

Komentari