Znanstvenici razvili softver za prepoznavanje lica krava

22

Znanstvenici su slučajno otkrili da životinje imaju tako jedinstvene značajke da ih softver za prepoznavanje lica zapravo može prepoznati kao pojedince.

Znanstvenik za životinje s Državnog sveučilišta u Kansasu K. C. Olson je s timom istraživača prikupljao podatke od tisuća krava i unosio ih u programe umjetne inteligencije. Tim planira razviti aplikaciju za mobitel koja će raditi poput prepoznavanja lica, ali za krave, tako da farmeri mogu lakše razlikovati svoje životinje. “Fotoaparat mobitela jednostavno postavite ispred životinje. Kad se uvjeti prilagode, prema ocjeni aplikacije, snimit će niz slika, na svaku će staviti GPS pečat i datum. Oni se automatski prenose u sigurnu bazu podataka u Cloudu”, rekao je Olson za Radio Iowa.

Olson je rekao da aplikacija može pomoći poljoprivrednicima da osiguraju sigurnost i zdravlje svojih životinja. “Svaki sljedeći put kada bi drugi proizvođač, drugi vlasnik, bio znatiželjan o podrijetlu određenog teleta, mogao bi koristiti istu aplikaciju, fotografirati i prenijeti ih u bazu podataka. Podaci koje bi tada dobili su: kada je životinja pročitana u sustav i gdje je fizički životinja bila kada je pročitana u sustav“, kaže.

Tehnologija djeluje na isti način kao i kod ljudi, pronalazeći zamršena mjerenja i uzorke na licu osobe. „Kasnije, kad to ljudsko biće treba na let ili nešto slično, mogu imati šešir, naočale, pustiti dlake na licu, odrasti, ali ta tehnologija može gotovo pokazati 100 % točne rezultate. Zašto ne bismo isto primijenili na govedo?”

Olson kaže da njegov tim također želi razviti nacionalni sustav sljedivosti bolesti životinja. Međutim, činjenica da softver za umjetnu inteligenciju može primijetiti razlike na licu kod životinja koje ljudi ne mogu otkriti također daje duboki temelj o individualnosti svake životinje.

Izvor: Truth Theory

Komentari