Znanstvenici proizveli zdravu votku iz Černobila

26

Stanovnicima okolice Černobila, područja gdje se prije oko 30 godina dogodila nuklearna katastrofa, zasigurno će zaigrati srce na spomen votke, i to one koja se može proizvoditi na njihovom području, a piti jednako kao i svaka druga.

Kako je to područje i danas u opasnosti od radioaktivnosti, pravi je znanstveni uspjeh onaj koji su učinili američki znanstvenici napravivši votku od vode i zrnja koje se nalazilo u blizini Černobila. Nazvali su je Atomik votka i prva je votka proizvedena na tom području nakon katastrofe iz 1986. godine.

Prilikom testiranja znanstvenici su pronašli radioaktivne izotope u zrncima, no procesom destilacije uklonili su sve negativnosti. “Nije ništa više radioaktivnija od drugih votki”, rekao je voditelj znanstvenika, profesor Jim Smith. 

Votku su stavili pod povećalo cijenjenog laboratorija Southampton University, no radioaktivne supstance nisu bile vidljive. Nova Atomik votka prodavat će se pod imenom novoosnovane Chernobyl Spirit Company, a namjerava se prodati 500 boca turistima koji dolaze posjetiti černobilsku zonu. Broj turista je porastao otkako je HBO počeo emitirati seriju o nuklearnoj katastrofi iz Černobila. Mjesto je posebice postalo popularno među blogerima.

Od prihoda 75 posto donirat će se ugroženoj zajednici iz okolice Černobila. Sredstva će biti potrebna za njihov ekonomski oporavak jer, kako ističe profesor Smith, tamošnji ljudi nemaju odgovarajuću prehranu, dobru zdravstvenu uslugu i posao.

 

 

Komentari