Znanstvenici otkrili način kako prenijeti pamćenje s jedne životinje na drugu – sljedeći čovjek?

Mogućnost da se sjećate stvari koje niste nikad učinili sada je postala mogućom, zahvaljujući nedavnom otkriću znanstvenika

200

David Glanzman, iz Kalifornije najprije je istraživao Kalifornijske morske puževe (Aplysia californica). Cilj mu je bio da uspiju reagirati na “repnu stimulaciju”. Nakon što je puž uspostavio nehotični obrambeni refleks, tim istraživača izvadio mu je RNA(ribonukleinska kiselina) te ga ugradio u neobučeni morski puž.

Nakon ugradnje RNA, neobučeni puž također je reagirao na šok isti način kao i onaj obučeni. Takvi rezultati su ustvrdili kako se RNA može upotrijebiti za stvaranje engrama(permanentne promjene na mozgu koja omogućuje stvaranje novog sjećanja).

Smatra se da se dugoročno pamćenje nalazi unutar modificiranih veza između stanica mozga, međutim Glanzman je testirao alternativnu teoriju kako skladištenje memorije može biti povezano s promjenama u ekspresiji gena, tako bi se uvođenjem nekodirajuće RNA, memorija mogla mijenjati.

Glanzman je također testirao teoriju o kulturnim senzorninim neuronima koje je izvlačio iz naustrašivih puževa koji su kontrolirali obrambeni refleks. Otkriveno je kako uvođenjem RNA izravno na neurone povećava njihov podražaj.

Ovo je tek početak primjene prenošenja pamćenja s jedne na drugu jedinku, ali zasigurno razvojem novih tehnologija pitanje je samo trenutka kada ćemo se svi mi moći prisjećati stvari koje nikad nismo naučili, napravili ili pak osjećali.

Komentari