Znakovi da vam organizmu nedostaje B12 vitamin

Od namirnica koje imaju najviše B12 vitamina su: mlijeko i mliječni proizvodi, piletina, govedina, posebno bubrezi i jetra, jaja, tunjevina, losos i kvasac.

127
mediteranska dijeta prehrana

Glavne značajke vitamina B uključuju zdravlje srčanog i živčanog sustava, stvaranje energije i bolje mentalno zdravlje, što znači da se njegov nedostatak manifestira stanjima poput mentalne degradacije. Vitamin B12 (cijanokobalamin) vitamin je skupine B koji dobivamo iz proizvoda životinjskog porijekla. Znakovi da Vam on nedostaje su sljedeći:

Slabost i umor

Jedan od ranih simptoma nedostatka vitamina B12 je umor. To je zato što, kada razina B12 postane preniska, tijelo nije u stanju proizvesti crvena krvna zrnca stanice potrebna za isporuku kisika kroz tijelo, a rezultat toga je klasična anemija.

Problem je što je takva vrsta umora prilično nejasna jer se taj simptom može pripisati drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna. Ako se umor pogoršava, a ne možete odrediti očit uzrok, posjetite liječnika koji će iz vaše krvne slike doznati radi li se o nedostatku ovog vitamina ili je riječ o običnom umoru.

Trnci u rukama i nogama

Živci koji od mozga pa preko cijele leđne moždine vode do ruku i nogu dio su našeg živčanog sustava, koji je obložen masnom bijelom supstancom poznatom kao mijelin. Mijelin ne samo da izolira i štiti živce nego i ubrzava živčane impulse, što omogućuje da u rukama i nogama imamo bolji osjet. No stvar je u tome da organizam za proizvodnju mijelina treba upravo vitamin B12, a ako ga u organizmu nema dovoljno mijelin se počinje razgrađivati, a impulsni živci više ne mogu putovati toliko brzo, što uzrokuje i trnce u rukama i nogama. A to je jasan znak da odete na kontrolu.

Slabija ravnoteža

”Kako razgradnja mijelina u živčanom sustavu može uzrokovati gubitak osjećaja dodira, također može utjecati na vašu propriocepciju, koja je pak ključna za vašu ravnotežu”, kaže Michael Roizen, wellness stručnjak s Cleveland Clinic Wellness Institutea, koji savjetuje da ako primijetite kako odjednom gubite ravnotežu ili vam se malo teže orijentirati u prostoru, ne bi bilo loše posjetiti liječnika i naručiti se za krvne testove.

Zbunjenost i zaboravljivost

Kako je mijelin važan da omogući zdrav živčani sustav koji će kvalitetno prenositi impulse duž cijelog tijela, tako je važan i našem mozgu, jer će nedostatak vitamina B12 i mijelina prouzročiti slabiji rad mozga, odnosno zaboravljivost i zbunjenost.

Naravno, to se ne odnosi na povremenu zaboravljivost, ali ako ustanovite da sve više zaboravljate i da se u sve većem broju situacija doista osjećate kao da ste pali s Marsa, hitno provjerite razinu ovog vitamina.

izvor: hr.n1info.com

Komentari