Željka Babić: “Možda umjesto većih kontejnera trebamo manje lonce, manje šoping košarice i manje gladne oči”

144
smece

Jedna Riječanka, Željka Babić, u Facebook grupi “Volim grad koji teče” podijelila je svoje misli o prizorima s kojima se svakodnevno susrećemo: prenatrpani kontejneri koji smrde. Njezinu objavu prenosimo u nastavku:

“Žalimo se na kontejnere, na hrpe smeća oko njih, na smrad, komunalna poduzeća i lošu organizacija odvoza.

A sjetim se ja danas kako je onomad, kad sam bila dijete od socijalizma, osamdesetih, pred zgradom bio jedan kontejner. Jedan, onaj limeni, veličine današnjih za miješani otpad. Za sve.
Pa se sjetim da nikad nije strašno smrdilo kao danas. Mislim, smrdilo je, ali ovo danas je jeza.
Danas pred svakom zgradom stoji cijela armija kontejnera, smrde kao kuga, a često su i ukrašeni dodatnim smećem oko sebe.
I sine meni s odgodom – pa nekad nismo toliko sumanuto bacali.

Kupovali i bacali. Kuhali smo manje.

Moja je baka rekla da se mora polizati lonac da bude lijepo vrijeme. Ne sjećam se da smo ikad bacali ostatke ručka. A i uvijek si se taman najeo. Lonci su bili manji. Tanjuri su bili manji. Čaše su bile manje.
Sjetila sam se i kante za smeće koju smo imali u kući i vrećica koje sam kao dijete iznosila. Bila je bar tri put manja od današnjih kanti, a vrećice koje smo koristile bile su puno manje od standardnih vrećica koje viđam po kontejnerima. A gdje je plastika, staklo, papir…

Mislim da kontejneri tako jako smrde jer se puno hrane baca.

Možda je moja baka imala pravo – kad ljudi pojedu skuhano s guštom, onda bude lijepo vrijeme. Ne smije se bacati. Ima loš utjecaj na klimu.
Možda nije do komunalnih poduzeća i odvoza, nego do sedam smrtnih grijeha koje mi danas smatramo za svoja osnovna ljudska prava.
Počevši od neumjerenosti u jelu, piću, kupovini, ponašanju – i svemu.
Možda umjesto većih kontejnera trebamo manje lonce, manje šoping košarice i manje gladne oči. A više brige za klimu i jedni za druge. Da ispunimo dušu ljubavlju – umjesto stvarima i žderilom koje na kraju zatrpava naše ulice smradom,” piše ova Riječanka.
Snimka zaslona 2022-08-04 081141
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari