Zbor mladih “Josip Kaplan” u vrhu hrvatskog zborskog pjevanja

18

U subotu i nedjelju, 5. i 6. listopada 2019. godine u dvorani Adris Rovinju se održalo Državno natjecanje zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Na natjecanju je sudjelovalo 13 zborova iz cijele Hrvatske, koji su svoje pravo natjecanja na državnoj razini izborili sudjelovanjem na županijskoj razini. Kao predstavnika Primorsko-goranske županije selektori maestro Luka Vukšić iz Zagreba i maestra Aleksandra Matić iz Rijeke odabrali se Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” Rijeka.

Na državnoj razini stručni ocjenjivački sud u sastavu Luka Vukšić, Ivan Josip Skender i Bogdan Đaković (Novi Sad, Republika Srbija) Kaplanovcima su dodijelili zlatnu plaketu s osvojenih 92,67 bodova. Time su Kaplanovci još jednom potvrdili svoju kvalitetu rada te učvrstili svoje mjesto na ljestvici najboljih zborova u Hrvatskoj.

Stručni je žiri posebno pohvalio izvedbu zahtjevne suvremene skladbe “Double, Double Toil and Trouble” fisnkog skladatelja Jaakko Mäntyjärvija, za koju je maestro Đaković istaknuo da je to “najbolje izvedena skladba na cijelom susretu”. Osim navedene, PZM “Josip Kaplan” izveo je još i skladbu “Linđo” Vladimira Berdovića te “Agnus Dei” Thomasa Caplina. Stručni žiri također je pohvalio i dobru vokalnu tehniku zbora, odabir programa i homogeni zvuk ansambla. Zborom je ravnala umjetnička voditeljica zbora Doris Kovačić.

U revijalnom dijelu natjecanja održanom u nedjelju u hotelu “Lone” Kaplanovci su se predstavili pjesmom “Je veux” francuske glazbenice Zaz u obradi Alena Mančića. Solistčku dionicu pjevala je Margareta Širola.

Komentari